Hlavní obsah
3,2
(135)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Domácí dorty prostě milujeme! Jasně, kolikrát seženete levnější kupovaný, ale upřímně – z jakých surovin pak asi je? Dnešní kombinace nádherně vláčného těsta vonícího citronem a plného šťavnatých malin (dala jsem mrazené a výsledek byl skvělý), lehkého krému a svěžího lemon curdu vás doufám definitivně přesvědčí, že domácí pečení stojí za to.

30 min.
Příprava
30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Na těsto
  • 100 g změklého másla
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 4 vejce
  • 2 citrony
  • 180 g zakysané smetany
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1,5 hrnku mražených malin
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1/3 hrnku mléka
Na lemon curd (stačí i poloviční množství)
  • 2 citrony
  • 4 žloutky
  • 50 g másla
  • 4 lžíce cukru krupice
Na krém
  • 250 g čerstvého krémového sýru
  • 100 g změklého másla
  • 3/4 hrnku cukru moučka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 lžíce malinového džemu
  • maliny
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Nám chutná kombinace sladkého malinového džemu a kyselého citronového krému lemon curd, ale klidně si vystačíte i jen s jednou náplní.

Foto: Eva Malúšová

Máslo nechte před přípravou dobře změknoutFoto: Eva Malúšová

02.

Změklé máslo šlehejte elektrickým šlehačem spolu s cukrem a kůrou (jen její žlutou částí) ze 2 odrhnutých a chemicky neošetřených citronů do pěny a po jednom zapracujte vajíčka.

Foto: Eva Malúšová

Z citronové kůry strouhejte vždy jen její žlutou část, bílá je hořkáFoto: Eva Malúšová

03.

Poté do těsta vmíchejte smetanu, sůl, kypřicí prášek, prosátou mouku a šťávu ze 2 citronů. Podle potřeby zřeďte trochou mléka.

Foto: Eva Malúšová

Mouku nezapomeňte prosítFoto: Eva Malúšová

04.

Maliny (mrazené nerozmrazujte) smíchejte s trochou polohrubé nebo hrubé mouky (díky tomu neklesnou v těstě všechny na dno) a opatrně zapracujte do těsta. Vlijte ho do pečicím papírem vyložené formy. Já použila formy 2, aby se korpus rychleji upekl a nemusel se krájet, ale stačí vám i jen jedna. Tu ovšem v polovině pečení přikryjte pečicím papírem, aby se povrch nespálil. Pečte asi 45 minut při 180 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Foto: Eva Malúšová

Když maliny obalte v troše mouky, zůstanou v těstě pěkně rovnoměrně rozmístěnéFoto: Eva Malúšová

05.

Mezitím si připravte oba krémy. Citronovou kůru a šťávu smíchejte v ohnivzdorné misce s máslem, celými vejci a cukrem a ve vodní lázni pak směs asi 15 minut za občasného míchání zahřívejte, až hezky zhoustne. Nechte vychladnout. Krému je poměrně dost, takže ho můžete připravit z polovičního množství, nebo zbytek použít do jiného dezertu.

Foto: Eva Malúšová

Všechny suroviny na lemon curd jednoduše míchejte ve vodní lázni, až zhoustnouFoto: Eva Malúšová

06.

Čerstvý sýr prošlehejte s hodně změklým máslem, cukrem a vanilkou a nechte v lednici, než vychladnou korpusy a lemon curd. Jeden plát těsta pak pomažte džemem, druhý citronovým krémem a přitiskněte je k sobě. Dbejte na to, abyste měli rovnou stranu těsta nahoře.

Foto: Eva Malúšová

Když vše vychladne, pusťte se do kompletace dortuFoto: Eva Malúšová

07.

Boky a povrch dortu potřete sýrovým krémem. Mně zbylo dost džemu i citronové náplně, takže jsem je do něj pomocí lžíce a stěrky nepravidelně zapracovala, ale klidně nechte dort hladký.

Foto: Eva Malúšová

Já zapracovala zbytky džemu a citronového krému k sýrové polevěFoto: Eva Malúšová

08.

Gratulujte si, jestli teď vydržíte dort nechat do druhého dne odležet. V opačném případě ho dozdobte čerstvými malinami a plátky citronu a rovnou servírujte.

Foto: Eva Malúšová

Nesmrtelná kombinace nakyslého citronu a sladkých malin tomuto vláčnému dortu pekelně sedíFoto: Eva Malúšová

Tip: Z dortu vám zbudou 2 až 4 bílky, podle toho, kolik lemon curdu připravíte. Ty můžete buď zamrazit na další použití, nebo z nich napéct makronky, laskonky  či Pavlovu. Skvěle se hodí i k čištění vývaru, obalování řízků  nebo potírání domácích housek.

Jak to vypadá na vašich oslavách, převažují domácí, nebo kupované dorty?

Reklama

Související témata: