Hlavní obsah

Citron využijte beze zbytku, v kuchyni i k úklidu

Foto: Degtiarova Viktoriia, Shutterstock.com

Foto: Degtiarova Viktoriia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chladné měsíce si nedokážete představit bez horkého čaje s citronem? Vymačkanou slupku nevyhazujte, najde široké uplatnění nejen v kuchyni.

Článek

Citrusy k chladným podzimním a zimním dnům patří. Dužinu a šťávu využijete v kuchyni, ani slupka ale nemusí skončit v koši. Chcete-li slupku využít k jídlu, vždy si ověřte, že jde o chemicky neošetřené plody. A jen pro doplnění: omytí vodou u chemicky ošetřených plodů nestačí.

Čistič proti mastnotě i bakteriím

Kůru z citronu pokrájejte na menší kousky, vložte do sklenice a zalijte octem, aby byla celá ponořená. Zavíčkujte a uložte na dva týdny do tmy a chladu. Poté přeceďte a zřeďte v poměru 1:1 vodou. Octovo-citronový čistič je účinný na mastnotu, pomůže ale zbavit i zápachu, má dezinfekční účinky. Ideální je pro očistu lednice, dřevěné náčiní a prkénka zbaví ulepeného povlaku, barevných skvrn i zápachu.

Čištění mikrovlnky bez námahy

Mastnotu, zbytky jídla i zápach v mikrovlnce zdolá citron téměř sám. Stačí do misky s vodou nastrouhat kůru z jednoho citronu, vložit do mikrovlnky a zapnout na pět minut, dalších pět minut pak počkejte, než troubu otevřete. Vnitřní povrchy poté otřete vlhkým hadříkem a dosušte papírovou utěrkou.

Odstraní zápach i vodní kámen

S pomocí slupek můžete zkusit zabojovat s usazeným vodním kamenem na vaně, dlaždičkách i v toaletě, koupelnu zanechá navíc krásně provoněnou. Ideální je na to citron rozkrojený napůl, krásně sedne do ruky. Až v kuchyni využijete jeho šťávu, do vymačkané půlky přímo na bílou dužinu přisypte sůl a použijte jako houbičku na úklid. Tato kombinace pomáhá oživit i zašlé kovové a nerezové povrchy a stříbrné či chromové šperky, pro jistotu si ale nejprve zkuste, že kyselina neudělá skvrny a sůl povrch nepoškrábe. Kůra vyčistí kámen i z rychlovarné konvice, stačí ji naplnit vodou, přisypat hrst nastrouhané kůry, zapnout a po uvaření nechat hodinu odstát. Poté vylijte a dobře propláchněte.

Foto: nicemyphoto, Shutterstock.com

Rozkrojený citron posypaný solí, který necháte ležet například v kuchyni na talířku, funguje jako lapač pachůFoto: nicemyphoto, Shutterstock.com

Eko vůně do myčky

Line se vám z myčky nepříjemný zápach? Místo kupovaného osvěžovače do ní vložte půlku vymačkaného citronu, ta pohltí pach a zanechá odér svěžesti. Před dalším použitím myčky ji jednoduše odstraňte. Slupku z citronu můžete proti pachu vložit i do lednice, až seschne, jednoduše ji vyměňte za novou.

Osvěžovač vzduchu

Kupované osvěžovače nebývají levné, chemické složení také nemusí být šetrné k vašim dýchacím cestám. S kůrou z citronů, mandarinek a pomerančů ale vedle nesáhnete. Kůru stačí povařit deset minut ve třech deci vody, poté nechat vychladnout a přelít do lahvičky s rozprašovačem. Můžete ji přidat i do zvlhčovače vzduchu.

Foto: Suslik1983, Shutterstock.com

Kůra dokáže zázraky i s odérem hodně používané obuviFoto: Suslik1983, Shutterstock.com

Sáčky do šatníku

Vůni dodáte i vašemu šatníku nebo botníku. Slupky usušte v troubě, pečte na sto stupňů asi dvacet minut. Po vychladnutí pokrájejte na drobné kousky a plňte do vlastnoručně ušitých bavlněných pytlíčků, sáčků poskládaných z pečicího papíru nebo ubrousků. Hodí se mezi oblečení, vložit je můžete i do bot.

Provoní olej i strouhanku

Než použijete bio citrony, nastrouhejte kůru na struhadle na jemné proužky. Můžete je přisypat do sklenice se strouhankou, kterou vysypáváte formu na bábovku, dodá dezertu příjemné aroma. Hodí se i k pepři, stačí smíchat a usušit v troubě, citronový pepř se dobře snoubí s rybím masem. Citron provoní i olej, dvě lžíce nastrouhané kůry naložte na dva týdny do sklenice rostlinného oleje, poté přeceďte. Osvěží saláty i drůbeží maso.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Do jídla strouhejte jen žlutou část kůry, bílá je moc hořkáFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Projasní pleť

Citrony mají bělicí a projasňující efekt i na vaši pleť, pomáhají zjemnit pigmentové skvrny. Kůru nasušte a rozemelte na prášek. Smíchat ji můžete s jogurtem a připravit si rozjasňující masku, tu aplikujte maximálně jednou týdně na dvacet minut, poté opláchněte. Pokud máte citlivou pleť, vyzkoušejte masku nejdříve na kůži předloktí nebo malé části obličeje.

Zbaví odumřelé kůže

Kůru z citronu nastrouhejte a nasušte, smíchejte s lžící mleté kávy a zjemněte jednou až dvěma lžičkami olivového oleje. Jemný peeling na tělo i tvář vám pomůže zbavit pokožku šupinek a odumřelých buněk. Citron zabere i na ztvrdlé paty nebo hrubou kůži na loktech. Do poloviny vymačkaného citronu nasypte dvě lžičky sody a postižená místa masírujte alespoň deset minut, poté opláchněte. Použít můžete i na zažloutlé nehty.

Reklama

Související témata:

Načítám