Hlavní obsah
3,1
(116)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Křupavé italské mandlové sušenky amaretti s popraskaným povrchem nejspíš znáte, jsou skvělé jako drobný zákusek ke kávě. Když do těsta přidáte špetku zeleného práškového čaje matcha, získají zábavnou zelenou barvu. Příprava je rychlá a zvládnou ji i děti.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 kusů
Budete potřebovat
  • 200 g mandlové mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžička matcha čaje
  • 1 špetka soli
  • 2 ks bílku
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 1/4 lžičky mandlové tresti
Na obalování
  • 4 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do mísy dejte mandlovou mouku, cukr, špetku soli a prášek matcha a všechno dobře promíchejte metličkou.

Tip: Mandlovou mouku si můžete připravit doma: jsou to vlastně jenom najemno pomleté loupané mandle.

02.

K bílkům přidejte pár kapek citronové šťávy a ušlehejte je do „měkkých špiček“. Znamená to, že sníh bude téměř tuhý, špičky se ale po vytažení metliček budou líně ohýbat směrem dolů.

03.

Ušlehané bílky přidejte společně s mandlovou esencí k sypkým surovinám a promíchejte, až se všechny ingredience provlhčí a spojí do zářivě zeleného tvárného těsta. Předehřejte troubu na 150 °C a plech vyložte papírem na pečení.

04.

Z těsta odebírejte lžičkou kousky velké asi jako vlašský ořech. Vyválejte v dlaních kuličku, vložte ji do misky s moučkovým cukrem a dobře ji obalte. Takhle připravené kuličky skládejte na plech tak, aby mezi nimi byly rozestupy asi 4 cm.

05.

Zvolna pečte v předehřáté troubě 25–30 minut podle velikosti kuliček. V průběhu pečení se lehce zploští do bochánků a povrch hezky popraská. Hotové jsou na povrchu křupavé a uvnitř krásně zelené a mírně žvýkavé. V uzavřené krabici vydrží i týden, nejlepší jsou ale hned po upečení.

Práškový čaj matcha je plný antioxidantů, pečuje o srdce a pomůže s hubnutím. Víte, jak matcha čaj správně připravit?

Reklama

Související témata:

Načítám