Hlavní obsah
Foto: zakysana-smetana.cz

Foto: zakysana-smetana.cz

Pokud patříte mezi ty, které kombinace zakysané smetany a sladkých chutí nikdy neomrzí, nemůžete si nechat ujít recept na tento dort!

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Těsto
  • 50 g másla
  • 150 g cereálních sušenek
  • 500 g ricotty
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 ks vejce
  • 175 g cukru moučka
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
Na ozdobu
  • 275 g čerstvého lesního ovoce
  • cukr moučka
Článek

Postup

01.

Dortovou formu, které lze vyndat dno, vymažte máslem. Sušenky rozemelte nebo nalámejte najemno, smíchejte s rozehřátým máslem, rozprostřete na dno formy a pečlivě umačkejte. Boky u tohoto receptu není potřeba dělat.

02.

Ricottu, zakysanou smetanu, vejce, cukr, med, citronovou kůru a vanilkový extrakt rozmíchejte ručním šlehačem dohladka. Poté vidličkou rozmačkejte 100 g ovoce a vmíchejte ho do směsi. Hotovou směs vlijte do formy na sušenkový základ. Když budete formou lehce klepat o pracovní desku, směs se vám sama urovná. Pokud by se vám to nedařilo, můžete použít cukrářskou stěrku.

03.

Dort vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 40–45 minut, dokud povrch nezezlátne. Po vyjmutí dort zakryjte potravinářskou fólií a nechte jej pomalu zchladnout. Ve chvíli, kdy má dort zhruba pokojovou teplotu, ho uložte do lednice a tam ho nechte do druhého dne odležet a ztuhnout.

04.

Takto připravený dort objeďte podél ráfku nožem a opatrně jej vyjměte. Povrch ozdobte zbylým ovocem a posypejte moučkovým cukrem.

Energetická hodnota celkem pro 1 dort
Energie13 171,5 kJ
Bílkoviny77,12 g
Tuky156,4 g
Sacharidy348,97 g
Sůl3,24 g
SAFA81,77 g
Vláknina17,01 g
Cukry275,8 g
Související témata:

Načítám