Hlavní obsah
3,2
(73)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Křupavé těsto s oříšky, jemná tvarohová náplň a pořádná porce ovoce, to je dokonalý koláč k odpolední kávě.

40 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g ořechů
  • 160 g másla
  • 1 ks vejce
  • 2 ks žloutků
  • 100 g cukru
  • 1 lžička citronové kůry
K dokončení
  • 3 balení měkkého tvarohu
  • 1 ks vejce
  • 200 g cukru moučka
  • 1 lžíce škrobu
  • 500 g mraženého lesního ovoce
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte mouku, mleté ořechy (můžete použít lískové i vlašské) a cukr s citronovou kůrou. Směs promíchejte a přidejte vejce, žloutky a změklé máslo.

02.

Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Vyválejte ho na velikost plechu a vytvarujte trochu vyvýšené okraje. Plech dejte do chladu.

03.

Do mísy vyklopte tvaroh, přidejte vejce, škrob a cukr. Důkladně prošlehejte, aby vznikl hladký krém. Ten pak naneste na vychladlé těsto.

04.

Navrch nasypte mírně povolené mražené ovoce. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 35 až 40 minut.

Tip: Na koláč můžete nasypat i drobenku, na kterou použijte místo hrubé mouky mleté ořechy, které jste použili i do těsta.

Využijte ovoce i pro přípravu jiných koláčů, jako je tento hrnkový nebo tvarohový makovec s rybízem.

Reklama

Načítám