Hlavní obsah
3,0
(120)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Když do těsta s extra porcí máku a minimem mouky přidáte vaničku tvarohu, bude krásně vláčné i třetí den a koláči tím navíc dodáte něco bílkovin. Pak přichází vrstva šťavnatého ovoce, kam krásně využijete i všelijaké zbytky z mrazáku, a samozřejmě křupavá drobenka, tentokrát doladěná mandlemi. Jdeme péct?

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Těsto
  • 90 g slunečnicového oleje
  • 90 g hnědého přírodního cukru
  • 3 ks vejce
  • 1 vanička tučného tvarohu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička skořice
  • 20 g kakaa
  • 80 g hladké špaldové mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 200 g máku
  • 1 špetka soli
  • 3 hrsti čerstvého ovoce
Drobenka (místo mandlí lze užít i jiné ořechy)
  • 35 g másla
  • 50 g hnědého cukru
  • 25 g hladké špaldové mouky
  • 35 g mletých mandlí
Článek

Postup

01.

Nejdříve připravte drobenku: všechny suroviny jednoduše propracujte. Pekáč vyložte pečicím papírem – nejlépe to jde tak, že ho nejprve zmuchláte, poté rozložíte a teprve pak vložíte do plechu: lépe se tak dostane do rohů. Mák je nejlepší čerstvě mletý. Jak udělat drobenku na koláč?

Foto: Kateřina Harudová

Díky tvarohu a extra porci máku jsou řezy krásně vláčné a zároveň nadýchanéFoto: Kateřina Harudová

02.

Vejce s cukrem šlehejte elektrickým šlehačem pět minut do pěny. Postupně přidejte všechny zbývající suroviny (kromě ovoce). Hotové těsto rozetřete na plech a hojně posypejte čerstvým nebo mrazeným ovocem, nejlepší je výraznější nebo kyselejší, jako je rybíz, švestky, borůvky, třešně či angrešt. Já jsem nakombinovala čerstvé blumy a mrazený rybíz.

03.

Koláč posypejte drobenkou a pečte asi 40 minut při 180 °C. Nechte 15 minut vychladnout na plechu a poté přesuňte i s papírem na mřížku.

Bublanina trochu jinak? Zkuste makovou bublaninu s meruňkami nebo makovec s třešněmi (i z kompotu). Skvělá je i maková buchta se švestkovým kompotem

Reklama

Související témata:

Načítám