Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Zeleninové burgery mají navíc tu výhodu, že můžete snadno obměňovat bílkoviny, které do nich přidáte (tedy luštěniny, oříšky a sýry) i omáčky, kterými je ochutíte. Zkuste ten cizrnový!

35 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Náplň
  • 400 g sterilované cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 50 g pražených solených arašídů
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce řepkového oleje
K servírování
  • 1 ks lilku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce majonézy
  • 3 lžíce manga
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 4 ks housky
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Oloupanou cibuli dejte spolu s buráky do mixéru a rozmixujte najemno (kousky arašídů ale nejsou na škodu). Přidejte cizrnu, prolisovaný česnek, římský kmín a papriky, nasekaný koriandr, sůl a rozmixujte na pevnou, ale hladkou hmotu.

02.

Z hmoty vytvarujte 4 burgery (kdyby se směs moc lepila, přidejte trochu mouky, kdyby se naopak rozpadala, přidejte vajíčko) a smažte je na rozpáleném oleji, dokud dolní vrstva nezpevní a nezezlátne. Poté obraťte a pečte z druhé strany.

03.

Lilek nakrájejte na centimetrové plátky a z obou stran osmažte, nebo potřete olejem a v troubě ugrilujte. Každý plátek trochu posolte. Majonézu smíchejte s ovocem, limetkovou šťávou, koriandrem a solí. Housky rozřízněte a do každé dejte cizrnovou placičku, dresink, plátky lilku a kdo má rád, další koriandr.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 048,83 kJ
Bílkoviny13,85 g
Tuky25,29 g
Sacharidy48,05 g
Sůl3,17 g
SAFA4,4 g
Vláknina12,06 g
Cukry5,59 g
Související témata:

Načítám