Hlavní obsah
2,5
(2)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Spojení křehkého těsta, lahodného sýra a sladké dýně hokaido je něco, co doslova rozzáří váš den a spolehlivě zaujme každou návštěvu.

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 100 g másla
  • 2 lžíce studené vody
Náplň
  • 100 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 250 g dýně
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce dýňových semen
  • 2 lžíce parmazánu
Článek

01.

Mouku smíchejte se solí. Máslo nakrájejte na malé kostičky a zapracujte robotem nebo rukama do mouky. Do vzniklé drobenky přilijte vodu a zpracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň 2 hodiny.

02.

Těsto a sýr vyndejte z lednice. Troubu předehřejte na 190 °C. Dýni nakrájejte na slabé plátky. Bylinky najemno.

03.

Na pomoučeném vále rozválejte těsto na kulatý plát o průměru cca 32 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Sýr rozetřete po těstě, přičemž nechte okraje – 5 cm široké – suché – bez sýra.

04.

Sýr posypejte bylinkami a rozprostřete na něj plátky dýně. Můžete do vějíře i přes sebe – je to na vás. Dýně by neměla přesahovat potřenou část těsta. Lehce pokapejte olivovým olejem a osolte. Posypejte dýňovými semínky. Volné okraje galetky přehněte dovnitř.

04.

Galetku vložte do trouby a pečte při 190 °C 30 minut. Poté vyndejte z trouby, lehce posypejte parmezánem a dejte ještě 5 minut péct. Vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Parmezán můžete podávat i při servírování.

Potěšte své smysly i dalšími recepty s dýní hokaido. Zahřejte se například kořeněnou omáčkou s masovými kuličkami, upečte si dýňový quiche.

Reklama

Načítám