Hlavní obsah

Podzimní sklizeň: Dýňový quiche s balkánským sýrem

Hodnocení:
(127)
Foto: Martina Lancingerová
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
1 hodina 10 minut
Náročnost
střední

Dýně je typický symbol podzimu. Málokterá zelenina dokáže svou barvou i zajímavými tvary rozčísnout pošmourné podzimní dny tak jako ona. Je krásná jako dekorace a perfektní pro podzimní vaření! Upečte si z dýně vynikající quiche. Výborný recept se vám bude hodit i jako vhodné občerstvení, pokud slavíte halloween.

Ingredience pro:
1 forma o průměru 22 cm
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka jedlé sody
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce ledové vody
Cibulka do náplně
  • 300 g cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce jablečného octa
Náplň
  • 400 g dýně hokaido
  • 1 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 ml smetany ke šlehání 30%
  • 3 vejce
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 150 g balkánského sýru
  • 1 hrst dýňových semínek
Článek

Postup

Krok 1: Na těsto promíchejte mouku se solí a sodou. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a žloutek a začněte zadělávat. Během hnětení přilijte dvě lžíce vody. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v lednici hodinu až dvě odpočívat.

Krok 2: Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na oleji ji pozvolna opékejte, dokud nebude dohněda. S cibulkou si dávejte na čas a opravdu ji nechte vypékat pozvolna, aby zesládla. Jak osmažit správně cibulku? Pak přidejte lžíci třtinového cukru a nadrobno pokrájený česnek a míchejte při mírném žáru asi dvě minuty. Zalijte octem, nechte zcela odpařit a odstavte z plotny.

Krok 3: Než cibulka zezlátne, upečte si dýni. Nakrájejte ji na centimetrové plátky, dejte do mísy, zakápněte olejem, posolte, opepřete a promíchejte. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 10 minut.

Krok 4: Prošlehejte obě smetany s vejci, špetkou soli a tymiánem a muškátovým oříškem. Do směsi vmíchejte opečenou cibuli.

Krok 5: Balkánský sýr rozdrobte na menší kousky nebo nastrouhejte.

Krok 6: Těsto rozválejte a vyložte jím pečicí formu. Začistěte okraje a dno propíchněte několikrát vidličkou. Vyložte alobalem a vysypejte fazolemi. Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzduch). Pečte 8 minut. Poté vyndejte z korpusu fazole s alobalem a vraťte do trouby na 5 minut.

Krok 7: Do předpečeného korpusu vyskládejte plátky dýně (pár si nechte stranou na ozdobení) a posypejte je sýrem (hrst si schovejte). Nakonec zalijte smetanovou směsí s cibulí. Nejlépe to půjde naběračkou, aby se cibule rovnoměrně rozprostřela po koláči. Povrch ozdobte odloženými plátky dýně, posypejte zbylým sýrem a dýňovými semínky. Troubu ztlumte na 170 °C a dopékejte 30 minut.

Užijte si dýňovou sezonu naplno! Skvělé dýňové dezerty vám provoní domov a do hlavních chodů vnese dýně mnoho prospěšných látek a jen nízké množství kalorií. Vynikající je dýňový quiche s hruškou a gorgonzolou, dýňové lasagne s bešamelem nebo špagety s dýňovou omáčkou, sýrem a slaninou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.