Hlavní obsah
4,4
(7)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Červená řepa a kopr patří k potravinám, které rozdělují lidstvo. Jestli ovšem jste na jejich straně barikády, dnešní slaný koláč vás stoprocentně potěší. Růžová řepa se slibně rýsuje pod sýrovo-ořechovým kabátkem ovoněným koprem.

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 100 ml vody
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
Náplň
  • 3 ks červené řepy
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 ks fenyklu
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 ks vejce
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g sýru feta
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 80 ml mléka
Článek

Postup:

01.

Mouku, sůl a olej rozmixujte, přidejte vodu a rozmarýn a domixujte dohladka. Těsto můžete samozřejmě připravit i v ruce. Zabalte ho do fólie a nechte asi 20 minut v chladu odležet, než si připravíte zbytek.

02.

Řepu oloupejte, pokrájejte na 1–2 cm velké kostičky a v osolené vodě uvařte doměkka. Z fenyklu vyřízněte tuhý střed a spolu s cibulí ho pokrájejte na proužky a doměkka orestujte na troše olivového oleje. Zakápněte balzamikem a osolte.

03.

Těsto natlačte do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané olejem (protože v něm není skoro žádný tuk, lepilo by se k formě), dno propíchejte vidličkou a 10 minut pečte při 180 °C.

04.

Mezitím prošlehejte smetanu s vajíčky, čerstvě mletým pepřem, trochou soli, nasekaným koprem (jestli ho nemáte rádi, použijte jen trošku rozmarýnu nebo tymiánu), prolisovaným česnekem, nadrobeným sýrem (místo fety je skvělý i čistě kozí sýr) a mlékem.

05.

Na korpus navrstvěte fenykl s cibulí a uvařenou řepu a zalijte smetanou. Posypejte ořechy a dejte péct na dalších 30–40 minut, až povrch zpevní. Podávejte teplé nebo studené, případně posypané dalším koprem.

Tip: Jestli máte rádi slané koláče, zkuste tenhle kořeněný čočkový. Vypadá nenápadně, ale pravděpodobně ho nebudete péct jen jednou!

A co třeba koprovka, tu můžete?

Reklama

Načítám