Hlavní obsah
3,4
(97)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Aktualizováno

Zářivá barva omáčky zjemněné kokosovým mlékem, příjemně ostré zahřívací koření a chutné masové kuličky – tohle jídlo inspirované Indií vám zaručeně rozzáří den.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Masové kuličky
  • 400 g míchaného mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky celého římského kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka chilli
  • 3 lžíce oleje
Omáčka
  • 3 lžíce oleje
  • 2 ks cibule
  • 400 g dýně
  • 2 lžíce žluté kari pasty
  • 150 g rajčatové passaty
  • 1 hrnek hovězího vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Na masové kuličky nakrájejte cibuli na drobné kostičky, oloupaný česnek a zázvor nasekejte najemno. Na pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje, přidejte cibuli, osolte, opepřete a orestujte dosklovata. Poté vložte česnek, zázvor, římský kmín a chilli podle chuti a už jenom krátce promíchejte v rozpáleném tuku, až se všechno rozvoní. Odstavte a nechte zchladnout. Mrkněte na 3 rychlé způsoby, jak oloupat zázvor.

02.

Troubu rozehřejte na 180 °C. Studené mleté maso dejte do mísy, přidejte 5 lžic ledové vody a rukou pořádně propracujte na soudržnou hmotu (maso bude vazké a není třeba dávat vejce). K masu přidejte vychladlou cibulovou směs a ještě jednou propracujte. Tvořte kuličky velké asi jako vlašský ořech a ukládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky zlehka pokapejte olejem a pečte v předehřáté troubě asi 25 minut.

03.

Mezitím připravte omáčku: cibuli nakrájejte na kostičky a opečte na rozpáleném oleji dosklovata. Přidejte dýni (i se slupkou) nakrájenou na kostky asi 1,5 cm velké a krátce ji opečte. Pak přidejte kari pastu a rozmíchejte ji v horkém tuku. Osolte, vlijte rajčatové pyré a vývar, přiklopte pokličkou a na mírném ohni duste, až dýně změkne. Potrvá to asi 20 minut.

04.

Měkkou dýni rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou omáčku. Přidejte kokosové mléko na zjemnění a chuť dotáhněte kapkou limetkové šťávy. Do omáčky vložte upečené masové kuličky a krátce prohřejte.

05.

Omáčku podávejte s rýží, bohatě posypanou koriandrem a zelenou cibulkovou natí a se skrojkem limetky. Jak správně uvařit rýži?

Zbyla vám z receptu nějaké dýně? Přidejte ji do sladkého pečení! Do dýňového perníku ji stačí nastrouhat a křehkým dýňovým koláčem všechny ohromíte.

Související témata:

Načítám