Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Zbyl vám doma toastový chléb a toasty už nemůžete ani vidět? Nevyhazujte ho, je to škoda. Upečte z něj až nečekaně výborný koláč s uzeným lososem. A recept jistě oceníte i ve chvíli, kdy se vám nechce vyrábět křehké těsto a nemáte po ruce ani kupované.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 6 plátků bílého toastového chleba
    1
  • 3 lžíce másla
    7
  • 125 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
    7
  • 150 ml smetany ke šlehání
    7
  • 3 ks vejce
    3
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 200 g uzeného lososa
    4
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Nejste fanoušek lososa? Můžete ho nahradit uzeným pstruhem nebo jakoukoliv oblíbenou uzeninou. Pro bezmasou variantu sáhněte po červené cibuli nebo paprice.

Postup

01.

Koláčovou formu vymažte máslem a včetně okrajů ji vyložte toastovým chlebem.

02.

Sýr, smetanu, vejce, sůl a pepř prošlehejte dohladka a směs nalijte na chléb. Koláč ozdobte kousky lososa a natrhaným koprem.

03.

Pečte v předehřáté troubě při 180 °C 20–30 minut, hotový koláč můžete ještě ozdobit nadrceným červeným pepřem a servírovat ho například s citronem.

Energetická hodnota celkem pro 1 koláč
Energie9 505,57 kJ
Bílkoviny90,58 g
Tuky157,55 g
Sacharidy121,74 g
Sůl13,62 g
SAFA84,56 g
Vláknina11,05 g
Cukry24,56 g

Načítám