Hlavní obsah

Zapečený bílý chléb s klobásou a vejci

Hodnocení:
(287)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Vydatná snídaně či brunch nebo klidně pořádná večeře: U tohoto italského jídla je úplně jedno, v kterou denní dobu si je připravíte. Spotřebujete do něj zbylé pečivo, kousek klobásy a pár vajec, trochu špenátu, pokud budete chtít, i kousek sýra. A nebojte, příprava trvá chvilku. O zbytek se postará trouba.

Ingredience pro:
4 porce
  • 8 krajíců bílého chleba
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 klobása
  • 250 g baby špenátu
  • 4 vejce
  • sůl a pepř
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Chleba (nejlepší je světlý, čistě pšeničný nebo pšenično-žitný) nakrájejte na kostky a ty promíchejte s asi 4 lžícemi olivového oleje. Rozprostřete jej na plech a asi 10 minut předpečte ve vyhřáté troubě.

Krok 2: Mezitím si připravte spodní vrstvu. Na troše oleje zpěňte jemně nakrájenou cibuli, přidejte na kolečka nakrájenou šunkovou klobásu a zlehka ji opečte. Pak přidejte čerstvý nebo rozmrazený špenát (rozmrazeného stačí asi 150 g) a utřený česnek. Špenát spařte (rozmrazený prohřejte) a podle potřeby zredukujte přebytečnou tekutinu.

Krok 3: Směs rozprostřete na dno zapékací misky, rovnoměrně na ni rozložte krutony a mezi ně rozklepněte celá vejce. Ta lehce osolte a opepřete a zapékací misku vložte ještě asi na 15 minut do trouby. Hotová vejce budou mít zcela tuhý bílek, ale žloutek zůstane trochu tekutý. Podle chuti můžete pod krutony na špenát rozložit i čerstvý kozí nebo jiný sýr.

Co na tenhle klasický italský recept říkáte? A jak si se zbylým chlebem doma umíte poradit vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama