Hlavní obsah

Jedni ho milují, druzí nesnáší: kopr je doma nejen v kuchyni, má i léčivé účinky

Foto: photofriend, Shutterstock.com

Foto: photofriend, Shutterstock.com

Reklama

Chystáte si na zahradu nebo balkon vysít bylinky? Nezapomeňte také na kopr, krásně vaši bylinkovou zahrádku provoní a oceníte ho nejen do omáčky.

Článek

Bylinka celým názvem kopr vonný je doma v celé řadě světových kuchyní. Neobejde se bez ní ruský boršč, maďarská houbová polévka ani indický dhál. Kopr pochází ze střední Asie, oblíbený je tedy i v kuchyni vietnamské nebo laoské. Zdomácněl i v Řecku a na Balkáně a pronikl i do zemí arabských a skandinávských.

Kopr pro dobré trávení

Našim babičkám na zahradě nikdy nechyběl, a nejen kvůli využití v kuchyni. „Kopr patří mezi bylinné pomocníky na podporu a zlepšení trávení. Je vhodné jej kombinovat i s dalšími bylinkami, každá má své účinné látky a navzájem fungují nejlépe. Kopr vám pomůže čistit střeva a uleví při nadýmání,“ vysvětluje Monika Bartolomějová, nutriční specialistka sítě výživových poraden Nutriadapt.

V případě trávicích potíží si připravte čaj z natě: dvě lžičky nadrobno nasekané natě stačí přelít vroucí vodou a nechat patnáct minut louhovat. Pijte třikrát denně, případně kombinujte s heřmánkem nebo fenyklem. Kopr prospívá i imunitě, v nati totiž skrývá vitamin C. Očistné účinky má i při nemocech močových cest.

Foto: LiliGraphie, Shutterstock.com

Lehký koprový dip k masu jídlo pěkně doplní, ale pomůže i rychlejšímu trávení a proti nafouknutému břichuFoto: LiliGraphie, Shutterstock.com

Od jara do podzimu

Kopr je celkem nenáročný a vyplatí se ho pěstovat doma. Potřebuje slunce a závětří a pravidelnou zálivku. Sází se od dubna až do srpna a můžete ho pěstovat i na parapetu nebo balkoně. Tam je pak nejlepší odrůda Compact, je nižší a hustě olistěná, takže z ní můžete pravidelně odstřihovat potřebnou zásobu na vaření. „Sklizeň si načasujte před polednem, kdy si rostliny uchovávají nejvíce esenciálních olejů a jejich chuť nejvíce vynikne,“ doporučuje Kateřina Šimková, nutriční specialistka Zdravého stravování. Využijete nejen nať, s příchodem podzimu si počkejte na dozrání semen, mají mnoho zdravotních benefitů. Semena se sbírají v podvečer a stačí je jednoduše vydrolit z květů.

Čaj ze semen kopru: Ze semen si nadrťte prášek, jednu kávovou lžičku přelijte vroucí vodou, nechte patnáct minut louhovat a pijte dva až tři šálky denně. Čaj klidní trávení i mysl, pomáhá usnout a díky obsahu flavonoidů, železa a vitaminu A posiluje srdce. Drť se dá konzumovat i jen tak (maximálně jedna kávová lžička denně) nebo zkuste několik semen rozžvýkat.

Nať můžete uchovávat i v lednici: stonky ponořte do sklenice vody nebo celou rostlinu zabalte do vlhké utěrky. Místo sušení ho ale raději zamrazte: oberte z natě snítky, napěchujte je do tvořítka na led, zalijte vodou, případně olivovým olejem, a dejte do mrazáku. Můžete ho zkombinovat i s jinou bylinou, například s petrželí.

Foto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Intenzivní chuť a aroma sušením slábne, lepší je kopr uložit do mrazákuFoto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Recepty s koprem

Kopr má svěží chuť, rozumí si s masem, mléčnými výrobky i rybami. Hodí se do jídel svěžích a lehkých, ideální je i do horkých dní, kdy přináší potřebné osvěžení. V české kuchyni si získal pevné místo ve smetanové koprové omáčce, zkuste ji klidně bez masa se zastřeným vejcem nebo její odlehčenou variantu s cuketou. S bramborami a houbami tvoří základ polévky kulajdy.

Hodí se do různých pomazánek, oživí lučinu i cottage sýr, k pečenému i grilovanému masu ho doplňte jako dip ve stylu řeckého tzatziki. Dobře si rozumí i s rybím masem, zkuste ho do karbanátků i k pečenému lososu. Hodí se i při přípravě příloh, třeba lehký bramborový salát má díky němu ten správný šmrnc. Chybět pak nesmí ani v sezoně zavařování, křupavé okurky by bez něj neměly tu správnou chuť. Zkuste ho i do kysaného zelí.

Reklama

Související témata:

Načítám