Hlavní obsah
4,0
(5)
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Možná si občas uděláte bramborák, ale dnes si dáme pravou španělskou bramborovou tortillu. Je úplně jednoduchá, ale neobejdete se bez čerstvého rozmarýnu. A brambory se smaží celé ponořené do oleje, jsou tedy konfitované.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 500 g brambor
  • 200 g cibule
  • 5 ks vejce
  • 400 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Brambory a cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka o tloušťce přibližně ½ cm.

02.

Do hlubší pánve dejte olivový olej. Přidejte větší špetku soli a pepře, brambory, rozmarýn a stroužky česneku. Promíchejte a na mírném ohni nechte brambory v oleji vařit (tzv. konfitovat). Dávejte pozor, aby se olej příliš nezahříval, ale jen lehce probublával. Brambory konfitujte do poloměkka.

03.

Poté do pánve přidejte nakrájenou cibuli, promíchejte a dále konfitujte, až do úplného změknutí brambor. Následně z pánve vytáhněte rozmarýn a česnek. Zbylý obsah pánve přeceďte, brambory s cibulí nechte stranou. Olej si uchovejte pro jiný recept.

04.

V míse rozšlehejte vejce. Ochuťte je solí a pepřem a přidejte brambory spolu s cibulí. Vše pořádně promíchejte a celou směs nalijte zpět do pánve, kde jste konfitovali brambory. Přikryjte poklicí a nechte na mírném plameni péct.

05.

Po 5 minutách pokličku sundejte, vařečkou směs po stranách lehce odhrňte tak, aby se rozšlehaná vejce dostala na všechny strany a nezůstala jen na středu. Přikryjte poklicí a pečte dalších 5 minut.

06.

Když je tortilla dostatečně pevná a zespodu upečená, pomocí talíře ji převraťte, znovu zakryjte poklicí a pečte dalších 5 minut.

TIP: Tato tortilla je výborná i druhý den, jako studená snídaně, nebo ji můžete podávat jako přílohu k různým masům.

Můžete vyzkoušet i další variace na bramborák, například indickou parathu nebo bramborovo-zelné placky

Reklama

Načítám