Hlavní obsah
3,0
(114)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Placky Gözleme možná znáte z dovolené v Turecku, tradičně je tam pečou na každém rohu. Mohou mít různé náplně, s masem i bez. Jedná se o velmi chutný, jednoduchý pokrm, který se možná zabydlí i u vás.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 kusy
Na placku
  • 200 g hladké mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 120 ml horké vody
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky cukru krupice
Na náplň
  • 125 g listového špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka chilli
  • 100 g sýru feta
  • 50 g goudy
Na smažení
  • 50 ml olivového oleje
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte hladkou mouku. Udělejte do ní důlek a nalijte do něj asi polovinu množství teplé vody (ne vroucí). Do vody rozdrobte droždí, přidejte trochu cukru a nechte kvasnice aktivovat, bude to trvat asi 5 minut. 

02.

Pak do mísy přilijte zbytek vody, bílý jogurt, olivový olej a sůl. Zadělejte těsto a nechte ho asi hodinu kynout

03.

Mezitím si připravte náplň. V cedníku spařte vroucí vodou špenátové listy společně s na plátky nasekaným stroužkem česneku. Nechte zchladnout a pak špenát a česnek vymačkejte a nasekejte. Promíchejte s chilli vločkami.

04.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte ho na tři díly. Z každého vyválejte co nejtenčí placku. Na její střed naklaďte špenátovou směs, na ni rozdrobte fetu a přidejte nastrouhanou goudu (vždy jednu třetinu). 

05.

Z každé strany těsto přeložte přes náplň, jako obláku, a ještě placku lehce vyválejte. Takto připravené plněné placky smažte z obou stran na olivovém oleji. 

Foto: Svatava Vašková

Dovnitř můžete dát třeba šunku nebo sýr, fantazii se meze nekladouFoto: Svatava Vašková

Související témata:

Načítám