Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Udělejte si pravé italské rizoto doma. Máme pro vás tip na rizoto s plocholistou petrželí a sušenými rajčaty. Je velmi snadné na přípravu a zaručeně si pochutnáte.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g kulatozrnné rýže
  • 2 dl bílého suchého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 80 g parmazánu
  • 70 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka bílého mletého pepře
  • 8 ks sušených rajčat
  • listová petržel
Článek

Postup

01.

Zhruba polovinu másla rozpusťte v hrnci a rýži v něm krátce poduste, aby se máslem hezky celá obalila. Pak přilijte bílé víno a vařte za častého míchání tak dlouho, dokud se takřka všechno nevypaří.

02.

Pak postupně přidávejte po částech zeleninový vývar. Ten přilévejte zhruba po 2–3 dl a vždy počkejte, než se voda téměř vyvaří, pak teprve přidejte další vývar.

03.

Když je hotovo, přimíchejte do rizota nahrubo nasekanou plocholistou petržel, na kousky nakrájená sušená rajčata, asi 50 g nastrouhaného parmezánu a zbytek másla nakrájeného na kousky. Rizoto stáhněte z plotny a vše promíchejte, aby se sýr i máslo rozpustily jen horkostí rýže. Hotové rizoto by mělo držet pohromadě, být smetanově jemné a vláčné a okolo by neměla být žádná přebytečná tekutina.

Související témata:

Načítám