Článek
Postup
01.
Zhruba polovinu másla rozpusťte v hrnci a rýži v něm krátce poduste, aby se máslem hezky celá obalila. Pak přilijte bílé víno a vařte za častého míchání tak dlouho, dokud se takřka všechno nevypaří.
02.
Pak postupně přidávejte po částech zeleninový vývar. Ten přilévejte zhruba po 2–3 dl a vždy počkejte, než se voda téměř vyvaří, pak teprve přidejte další vývar.
03.
Když je hotovo, přimíchejte do rizota nahrubo nasekanou plocholistou petržel, na kousky nakrájená sušená rajčata, asi 50 g nastrouhaného parmezánu a zbytek másla nakrájeného na kousky. Rizoto stáhněte z plotny a vše promíchejte, aby se sýr i máslo rozpustily jen horkostí rýže. Hotové rizoto by mělo držet pohromadě, být smetanově jemné a vláčné a okolo by neměla být žádná přebytečná tekutina.