Článek
Postup
01.
V hrnci nebo hlubší pánvi rozpusťte olej a lžíci másla a na slabším plameni osmahněte najemno nakrájenou cibuli, posekaný česnek a na půlcentimetrové kousky pokrájený řapíkatý celer.
02.
Asi po patnácti minutách do směsi přisypte rýži (můžete ji před tím propláchnout, ale nemusíte) a zlehka ji orestujte. Až budou zrnka průhledná (asi po 2 minutách), nalijte do hrnce víno a míchejte, dokud se neodpaří.
03.
Poté rizoto zalévejte asi 20 minut vývarem – vždy jednou sběračkou, která se musí vypařit. Vývar nemusíte použít všechen, pokud se vám ho naopak nedostává, použijte vodu. Nakonec hrnec stáhněte z plotny, přidejte zbytek másla a parmezán. Nechte dvě minuty odstát a můžete podávat.