Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Jestli vám ve školní jídelně v minulosti nechutnalo rizoto, není se čemu divit. Správné rizoto totiž vypadá úplně jinak, než to co nám v minulosti za rizoto vydávali. A hlavně, úplně jinak i chutná. Vyzkoušejte náš recept a uvidíte, že neprohloupíte.

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 400 g rýže arborio
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 trsu řapíkatého celeru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 400 ml bílého suchého vína
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • 50 g másla
  • 100 g parmazánu
Článek

Postup

01.

V hrnci nebo hlubší pánvi rozpusťte olej a lžíci másla a na slabším plameni osmahněte najemno nakrájenou cibuli, posekaný česnek a na půlcentimetrové kousky pokrájený řapíkatý celer.

02.

Asi po patnácti minutách do směsi přisypte rýži (můžete ji před tím propláchnout, ale nemusíte) a zlehka ji orestujte. Až budou zrnka průhledná (asi po 2 minutách), nalijte do hrnce víno a míchejte, dokud se neodpaří.

03.

Poté rizoto zalévejte asi 20 minut vývarem – vždy jednou sběračkou, která se musí vypařit. Vývar nemusíte použít všechen, pokud se vám ho naopak nedostává, použijte vodu. Nakonec hrnec stáhněte z plotny, přidejte zbytek másla a parmezán. Nechte dvě minuty odstát a můžete podávat.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 940,19 kJ
Bílkoviny23,06 g
Tuky33,14 g
Sacharidy135,6 g
Sůl2,7 g
SAFA16,85 g
Vláknina5,83 g
Cukry5,9 g
Související témata:

Načítám