Článek
Těstoviny s masem a smetanou jsou vděčný pokrm, který lze obměňovat třeba právě hráškem jako v tomto receptu, ale i jinou zeleninou, případně houbami. A můžete použít špagety, linguine či třeba kolínka. Tymián není nezbytný, lze ho vyměnit za jiné bylinky, které máte rádi. Výhodou zapečení je, že povrch krásně křupe, což je příjemný kontrast s krémovou konzistencí. Těstoviny podávejte rovnou v pekáčku, jen tak posypané trochou bylinek.
Postup
01.
Těstoviny uvařte podle návodu. Ve velké pánvi rozehřejte lžíci oleje a lžíci másla. Kuřecí maso nakrájejte na větší kousky, osolte a opepřete. Zprudka osmahněte v pánvi dozlatova, vyjměte na hluboký talíř nebo do misky a přiklopte.
02.
Do stejné pánve přidejte druhou lžíci másla, orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte rozvonět nasekaný česnek. Přilijte smetanu a vývar. Ochuťte muškátovým oříškem a obranými lístky tymiánu. Nechte omáčku na mírném ohni probublávat, dokud lehce nezhoustne.
03.
Do omáčky vmíchejte asi 2/3 parmezánu, lehce osolte, opepřete a ochuťte citronovou kůrou zhruba z poloviny citronu. Přidejte mražený hrášek a kuřecí maso i se šťávou, kterou pustilo. Nakonec vmíchejte uvařené a scezené těstoviny.
04.
Vše přeložte do máslem vymazané zapékací mísy. Posypejte zbylým sýrem smíchaným se strouhankou panko a vložte do trouby. Pečte při 190 °C asi 25 minut dozlatova. Podávejte posypané čerstvým tymiánem.