Hlavní obsah

Co možná nevíte o vaření těstovin: Vodu solte, až když je vařící, a porci odměřte pomocí naběračky

Foto: DronG, Shutterstock.com

Foto: DronG, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Balíček těstovin se najde snad v každé domácnosti. Poslouží v časové tísni, ve chvílích, kdy se vám nechce moc vařit, a i tehdy, když máte chuť na něco opravdu dobrého. Je to jedno z prvních jídel, které jste uměli připravit, a o tom, jak je uvařit, víte téměř vše. Opravdu?

Článek

O jedné z nejvydařenějších aprílových mystifikací stanice BBC se mluví dodnes: v roce 1957 odvysílala krátký spot o švýcarských pěstitelích špagetovníku. Idylické záběry z fiktivní rodinné farmy, ve kterých usměvavé sběračky sklízejí zralé špagety ze stromů, aby je pak usušily na sluníčku, zmátly hodně diváků. Následující den stanice čelila stovkám telefonátů, ve kterých diváci žádali o semínka a rady, jak špagetovník pěstovat.

Byl to tenkrát mistrovský kousek, o těstovinách se ale i dnes dočtete spoustu protichůdných tvrzení, omylů a polopravd. Víte, kdy solit vodu a k čemu slouží otvor v naběračce na špagety?

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Existuje víc než 600 různých tvarů těstovin. Celosvětově nejoblíbenější jsou špagety, penne a makarony.Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Kdy solit vodu na těstoviny a proč

Vodu na těstoviny solte vždy až poté, co začne vřít. Ne proto, že slaná voda potřebuje víc času a energie k tomu, aby se začala vařit – tato úspora je velmi teoretická. Pokud ale nasypete krystalky soli do studené vody (a k vaření těstovin potřebujete opravdu hodně soli), usadí se dně, hůř se rozpouští a často způsobí drobné oděrky nádobí. Přemýšlíte, kde se stále berou nevzhledné drobné tečky na dně vašeho hrnce na těstoviny? Tak teď už víte.

Kolik vody a soli je dost

Voda na těstoviny má být slaná jako moře a musí jí být tolik, aby mohly volně plavat. Tuto poučku nejspíš znáte. Kolik soli je ale tak akorát?

Existuje jednoduché pravidlo 1 : 10 : 100

  • 1 litr vody
  • 10 gramů soli
  • 100 gramů těstovin

A i když jinak solíte umírněně, nebojte se tentokrát vodu osolit pořádně! Sůl má velký vliv na výslednou chuť těstovin a zároveň jim pomůže dobře se uvařit. Těstoviny vařte na silném ohni, jenom tak se uvaří rovnoměrně a předejdete rozvařenému povrchu a tvrdému jádru. Nezapomeňte je občas promíchat a hrnek vody z těstovin si vždy odložte na dokončení omáčky.

Foto: Brandy McKnight, Shutterstock.com

Italové obvykle těstoviny po scezení vsypou zpátky do ještě horkého hrnce, ve kterém se vařily, a promíchají s omáčkou,Foto: Brandy McKnight, Shutterstock.com

Proč přidávat vodu z těstovin do omáčky

Další známé těstovinové pravidlo říká: omáčka vždy čeká na těstoviny. Italové do ní často přidávají trochu vody z vaření těstovin a není to proto, že by ji chtěli naředit a ušetřit tak. Voda z těstovin (zvláště ta správně osolená) omáčku dochutí a díky obsaženému škrobu zahustí a vyhladí. Některé klasické italské recepty by bez ní byly poloviční, klíčový význam má zejména u nejjednodušších úprav těstovin, jako jsou špagety carbonara nebo aglio olio.

Proč vařit těstoviny al dente

Těstoviny uvařené al dente jsou chutnější, ale není to jediný důvod, proč je vařit tak, aby byly v jádru pevnější. Nerozvařené těstoviny mají nižší glykemický index, to znamená, že zasytí na delší dobu. Nemusíte se jim vyhýbat ani v případě, že se snažíte držet dietu: zvolte umírněnou porci nejlépe celozrnných těstovin a doplňte je lehčí zeleninovou omáčkou a trochou bílkovin. V klidu si je vychutnejte a usmívejte se: půjde to lehce, sacharidy v těstovinách zvyšují produkci serotoninu, hormonu dobré nálady.

Proč má naběračka na těstoviny otvor

Jasně, slouží k tomu, aby odtekla přebytečná voda. Víte ale, že kulatý otvor na klasické naběračce na těstoviny slouží i jako odměrka na jednu porci syrových špaget?

Dostali jste při čtení chuť na talíř skvělé pasty? Inspiraci vám dodá 50 nejlepších receptů na těstoviny.

Reklama

Načítám