Hlavní obsah
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Pohanka s řepou patřily do kuchyně našich babiček. Pojďme se k nim vrátit.

20 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 150 g červené čočky
  • 150 g pohanky
  • 300 g červené řepy
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky sušeného koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička koření garam masala
  • 3 hlavičky hřebíčku
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Nachystejte si i řepu, kterou nejdřív oloupejte a nakrájejte na nudličky. Na troše olivového oleje lehce zpěňte koření (koriandr, garam masalu, hřebíček a římský kmín), ale trvá to jen okamžik, aby pořádně zavonělo.

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

02.

V tu chvíli přidejte připravenou řepu, asi 5 minut ji restujte, pak ji podlejte trochou vody, stačí tak do poloviny výšky řepy, a lžící balzamikového octa a řepu pod poklicí duste do změknutí, trvá to asi 35 minut.

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

03.

Mezitím v osolené vodě uvařte podle návodu na obalu pohanku. V jiném hrnci si mezitím uvařte i červenou čočku, jen do vody k ní přidejte i pepř, nové koření, bobkový list, trochu cukru a červeného octa, měkká je asi po 15 minutách varu. Těsně před koncem varu ji ještě trochu osolte a nakonec ji odstavte z plotny, vyberte koření a slejte ji. Nakonec vše zmíněné smíchejte a podávejte. Je to opravdu dobrota!

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Související témata:

Načítám