Hlavní obsah

Nebezpečné léky: Vyhněte se jim!

Foto: Thinkstock

Výrobci nás přesvědčují o zdraví v pilulceFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přichází podzim a s ním i notná dávka reklamy na všemožné léky a doplňky stravy. Můžeme ale vůbec těmto pilulkám věřit? Ačkoli mnohé ze sloganů očividně přehánějí, odborníci jednohlasně tvrdí: Léků z reklamy se nemusíme bát! Ovšem čeho bychom se bát měli, je jejich nákup přes internet či na tržnici... Pokud chcete úzkostlivě ušetřit, čtěte dál!

Článek

Sliby o tom, jak nám zázračné pilulky pomůžou od bolesti, horké nápoje okamžitě uleví od vysokých teplot, teď budeme slýchat stále častěji. Ale můžeme těmto slibům věřit? Jak jsme již řekli, reklamy v zásadě říkají pravdu, a to především díky přísným zákonům a vysokým sankcím, které jsou v České republice na tento druh reklamy stanoveny. „V televizi a médiích inzerují velké farmaceutické firmy, jejichž výrobky procházejí přísnými laboratorními testy,“ komentuje problém lékárnice Hana s 30letou praxí, která si přála zůstat v anonymitě, „všechny léky a doplňky stravy legálně u nás prodávané podléhajípřísným evropským normám.“

Potenciální nebezpečí ovšem hrozí při nákupu zboží přes internet nebo na tržnicích. Česká asociace pro speciální potraviny varuje: „V posledních letech se u nás začaly objevovat výrobky pocházející z asijských zemí, které často nesplňují evropské standardy a v některých případech mohou mít dokonce škodlivý vliv na lidský organismus.“ Pokud se přeci jen necháte zlákat na jejich výrazně nižší cenu, konzultujte jejich požívání s lékařem nebo lékárníkem. To před pár lety neudělala Kanaďanka Marcie Bergoron (57). Po internetu zakoupila lék na poruchu spánku, pilulku pozřela a zemřela na otravu. Podle zpráv Evropské komise takových léků přibývá a nebezpečně se množí i padělky. Ty od pravých léků laik prakticky nepozná.

Vitaminové pilulky dětem? Klidně!

Spousta reklam je zaměřena i na doplňky stravy, ty jsou dle zákona klasifikovány jako potravina s vysokým obsahem vitaminů, minerálů, stopových prvků a dalších zdraví prospěšných látek. Je nasnadě otázka, zda je polykání „šikovných pilulek“ vůbec nutné. Nejsou klasifikované jako registrované léky, to jednak kvůli své povaze, jednak kvůli nelítostnému boji na trhu a nákladnosti rozsáhlých klinických testů.

Foto: Thinkstock

Je nutné brát vitaminy v tabletkách?Foto: Thinkstock

„U zdravého člověka, nevystaveného extrémním podmínkám, denní pestrá strava zcela pokryje jeho fyziologickou potřebu vitaminů, biogenních prvků a např. rostlinných antioxidantů. Proto není třeba žádných doplňků stravy," upozorňuje prof. MUDr. Vilím Šimánek, DrSc. „Jako zbytečnost to vidím zejména u mladých dospělých lidí, kteří podobné doplňky stravy vůbec nepotřebují," doplňuje ho pediatr MUDr. Tomáš Rosík, „jiné je to u dětí. Jsou ve vývinu a pravidelným podáváním vitaminů u nich rozhodně nic nezkazíte, ba naopak,“ ubezpečuje pediatr Rosík.

Pokud se děti vzhlédnou v mužíčcích z jiné planety či podobných reklamách na dětské doplňky stravy, nemusíte se bát jim pohádkové prášky dopřát. „Předávkování s ohledem na dodržovanou pestrou stravu se bát nemusíte,“ ubezpečuje MUDr. Rosík.

K dobru potravinovým doplňkům můžeme přičíst i fakt, že vždycky víte, jaké množství jednotlivých prvků si vpravujete do těla. To nelze říci o ovoci a zelenině, u nichž se obsah vitaminů, minerálů a dalších prvků liší v závislosti na jejich stáří a způsobu uchování. Navíc nelze vyloučit ani přítomnost nežádoucí látky (z chemických postřiků apod.). Na druhou stranu mohou doplňky stravy obsahovat barviva nebo cukr, které zdraví nijak výrazně neprospívají.

A jak léky z reklamy vidíte vy?

„Po tabletách Centrum jsem se celá osypala… Takže jsem zbytek balení hodila do koše. Také jelikož jsem prodělala 2 operace po sobě, byl mi jedním lékařem doporučen Wobenzym. Užívala jsem ho jen asi 14 dní, když mi jiný lékař řekl, abych ho vysadila. Prý se po něm hrozně přibírá,“ vzpomíná čtenářka Simona.

„Na Wobenzym si nemůžu stěžovat,“ oponuje jí Veronika, „před 16 lety mi diagnostikovali roztroušenou sklerózu a já tento lék tehdy brala v plné dávce. Asi měsíc trvalo, než si na to můj zažívací systém zvykl. Kolikrát jsem myslela, že ani nedoběhnu… Během dvou let se ale můj stav zlepšil a já díky tomu mohla dostudovat školu a vstát z invalidního vozíku.“

V diskusi na Facebooku všichni chválili růžový zázrak Ibalgin, ne však Ester: „Na bolest používám Ibumax. Je stejný jako jiné léky, jen je znatelně levnější.“ S Ibalginem si své užila i Drahomíra, která se se mnou podělila o svůj příběh: „Tato růžová ,droga' mi naprosto obrátila pohled na léky i zdraví. Jakmile jsem ale začala dospívat, rychle jsem pochopila, co to znamená PMS a začala užívat Ibalgin na menstruační bolesti. Brala jsem ho dlouhá léta, každý měsíc, přesně jeden týden a to i dvakrát denně. Výsledek byl takový, že mi tento lék neotupil jen tu bolest, ale i mě samotnou, častokrát jsem po něm usínala, kdekoliv. Nakonec mě má láska k Ibalginu přivedla na endoskopii. Stěžovala jsem si na nesmírné bolesti žaludku a jak jsme zjistili, měla jsem žaludek úplně zničený a podrážděný právě od Ibalginu. K dnešnímu dni ale můžu hrdě prohlásit, že jsem se už víc než dva roky nedotkla růžové lentilky a přestoupila jsem na alternativní medicínu."

Pojďme se ale podívat na to, zda a jak je možné na případném balení léků ušetřit. Zeptejte se svého lékaře či v lékárně, zda neexistuje levnější varianta vašeho léčiva – co ale k tomu potřebujete znát, je jeho účinná látka. My ji v naší tabulce jako příklad uvádíme.

A jaké jsou vaše zkušenosti s léky, doplňky stravy a přípravky z reklamy? A s nákupem léků po internetu? Podělte se o ně s ostatními v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám