Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Máte rádi křupavé housky? A co teprve, když si je upečete sami doma? Recept na opravdu neodolatelné housky, které musíte vyzkoušet!

45 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
7 housek
  • 500 g hladké mouky
    1
  • 1 lžička soli
  • 80 ml oleje
  • 3 ks vejce
    3
  • 4 dkg droždí
  • 1/4 l vody
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky hrubé soli
  • 1 lžička sezamových semínek
    11
  • 1 lžíce másla
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Mouku, olej, droždí, 2 vejce, cukr, sůl a vodu smíchejte, vypracujte hladké těsto a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat v teple.

02.

Pak těsto vyndejte, znovu propracujte, rozdělte ho na tři stejně velké části, vytvarujte do válečků a zaplétejte do tvaru housek.

03.

Housky vložte na plech s pečicím papírem, pomažte vajíčkem a posypte hrubou solí a sezamovými semínky (použít můžete i mák nebo kmín). Pečte při 180 stupních asi 15–20 minut (že jsou housky hotové, poznáte podle zlatavé barvy). Po vytažení lehoučce potřete rozpuštěným máslem.

Na domácí housky se báječně hodí domácí máslo.

Energetická hodnota celkem pro 1 housku
Energie1 695,29 kJ
Bílkoviny11,41 g
Tuky16,16 g
Sacharidy52,5 g
Sůl1,4 g
SAFA3,05 g
Vláknina2,53 g
Cukry1,19 g
Související témata:

Načítám