Hlavní obsah

Kytice v bytě: Víte, podle jakých pravidel je doma rozmístit?

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Nečekejte, až vám někdo přinese květiny! Naučte se je kupovat si sami, jde totiž o dokonalý doplněk útulného interiéruFoto: MJTH, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete ve svém bytě navodit správnou atmosféru, oživte jej řezanými květinami. Kytice se hodí prakticky do každé místnosti. Aby byl však efekt dokonalý, držte se několika pravidel. Jakých?

Článek

Každou místnost v bytě, každý prostor nějak využíváte, je jinak frekventovaný, jinak zařízený. Od toho se samozřejmě odvíjí nejen samotné vybavení, ale i doplňky či dekorace, květiny nevyjímaje. A platí to i o těch ve váze, dokážou toho totiž hodně prozradit i svou barvou.

„Květina se snese s každou místností a každým interiérem, vlastně jej skoro vždy zkrášlí a pozvedne, jen zohledněte užití jednotlivých místnosti a ,potřeby' všech členů domácnosti, těch nejmenších i těch čtyřnohých. Zbytek už je na vašem vkusu,“ radí k výběru květin floristka Hana Kindelmannová Šebestová.

Pokud máte například malé děti, obecně se vyvarujte růží s trny, různých plodů, vonných a alergenních květů. Jedovaté jsou například konvalinky a narcisy, hodně vonné jsou hyacinty a královské lilie, které jsou současně velmi alergenní. Alergie často způsobují také amaryllisy nebo různé traviny.

„Alergie má mnoho podob, někdy vadí pyl, vůně a někdy šťáva ze stonků. Je potřeba vědět, které květy vám vadí a jaká jejich část,“ vysvětluje Michala Matějková, která se věnuje květinovým aranžmá.

Foto: Daria_Cherry, Shutterstock.com

Na podzim se hodí kytice obsahující stále zelené prvky, třeba mahonii, zerav neboli thuji...Foto: Daria_Cherry, Shutterstock.com

Přivítejte se květinou

Krásnou kyticí můžete zkrášlit všechny pokoje. Dekorace z řezaných květin se však nejvíce se hodí do obývacího pokoje a také do chodby či vstupní haly, kde naši „květinovou exkurzi“ bytu z pochopitelných důvodů začneme.

„Květiny na chodbě budou při vstupu domů to první, co uvidíte vy, případně vaši hosté. Na ty uděláte dobrý dojem, sobě zpříjemníte hned první okamžiky při návratu domů,“ vysvětluje floristka Michala Matějková a současně dodává: „Do chodby se hodí vyšší kytice v zajímavé váze, která tak bude působit dominantním prvkem.“

Obývací pokoj patří mezi místnosti, kde se trávíte nejvíce času s rodinou i přáteli. Je to prostor, kde relaxujete, odpočíváte, povídáte si, a pokud je spojený s kuchyní a jídelnou, tak v něm také jíte. Zde může být i více květin, ale ne mnoho, aby nebyly to hlavní v místnosti. Květiny mají pouze doplňovat a zpříjemňovat interiér. Dejte menší kytici na konferenční stolek a do volného rohu větší vyšší kytici z lilií. Vše ale záleží na velikosti a typu interiéru.

Zdobit, ale nepřekážet

V kuchyni nebývá mnoho prostoru – květinové dekorace by vám tak hlavně neměly překážet při práci. Ovšem na menší kytičku z bylinek a drobných květů místo určitě najdete. Rozmarýn, levandule a máta dají kuchyni tu pravou vůni a atmosféru.

Když se posuneme k jídelnímu koutu, nezapomeňte dát kytici do středu stolu. Měla by být pestrobarevná, jemná, ale ne příliš vysoká, aby nevadila v komunikaci.

Foto: Michala Matějková

Okázalá kytice se krásně hodí na stolek do obývacího pokoje, ale nádherně vyzdobí třeba i vstupní haluFoto: Michala Matějková

V dětském pokoji pozor na bezpečnost

Dětský pokoj bývá plný her a radovánek a někdy se nevyhneme ani polštářové válce. Sem tedy dávejte květiny spíše v malé míře a nikdy do drahých váz. „Děti budou mít určitě radost, hlavně holčičky, a tak je menší kytička na psací stůl, případně na parapet, to pravé. Možností je i malé aranžmá, kde jsou květy zapíchnuté ve speciální hmotě, díky čemuž nehrozí rozlití vázy. Vhodné jsou gerbery nebo chryzantémy,“ uvádí Michala Matějková.

Pomyslnou procházku bytem končíme v ložnici, kde můžete nějaké jednodušší aranžmá postavit například na komodu nebo na noční stolek. Zde však pozor na silně vonící květy, jako jsou lilie či konvalinky, které by rušily klidný spánek, případně by mohly způsobit i bolest hlavy. Zajímavým tipem pro uklidnění a příjemné sny je naopak svazek levandule ve váze.

Které místnosti nejvíce sluší řezané květiny podle vás? Podělte se s námi!

Načítám