Hlavní obsah

Rodičem v hektické době: Jak zpomalit?

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní doba je rychlá, hektická, všude samý spěch a stres, každý chce být první, nejlepší, nejvýkonnější. Když jste sportovec nebo vysoko postavený manažer, budiž. Ale co když jste v prvé řadě máma či táta? Zpomalte!

Článek

Odborníci na dětský vývoj a psychiku se shodují, že nejdůležitější jsou první tři roky. To toho od vás dítě odkouká nejvíc, převezme základní modely chování, začne vidět svět vašima očima.

I další tři roky se dítě velmi silně formuje, ale už do toho vstupují i učitelky ve školce, kamarádi, okolní svět. Vy jako rodiče jste ale pořád středobodem světa vašeho dítka, co mu řeknete a ukážete, to je téměř svaté. Pak vliv rodičů slábne, dál už jen rozvíjejí a posilují základy, které postavili.

Co když jste ale stále jen ve spěchu, zavaleni povinnostmi a prací? Zkuste i v dnešní hektické době zpomalit a být trochu jiným rodičem. Nemusíte hned dávat výpověď v práci a odstěhovat se na samotu u lesa, tyhle věci vám umožní zmírnit životní tempo.

1. Napište si seznam priorit

Mít jasno v tom, co je pro vás důležité, je základ. Nebavíme se ale o obecných cílech typu zdravá rodina, finanční zázemí, maturita dětí a podobně. Zkuste se zamyslet nad vašimi každodenními povinnostmi, nad tím, jak a čím doopravdy trávíte čas. Třeba týden si to sepisujte. Zjistíte, kolikrát jste za ten týden vysávali, žehlili, ale také kolikrát jste večer řešili pracovní e-maily nebo kolik levelů ve hře, kterou máte v mobilu, jste pokořili, kolik času jste protelefonovali, prosurfovali na internetu, kolik jste ho strávili nakupováním.

Musíte ten seznam proškrtat, vyřadit věci, které nejsou zas tak podstatné, jednoduše si udělat místo pro to, co důležité je. Vážně by ty pracovní e-maily nepočkaly do druhého dne, neměli jste si místo hodinového telefonu s kamarádkou popovídat s manželem a dětmi, nebylo by lepší jít místo na nákupy na procházku s rodinou?

2. Delegujte

Je jasné, že některé povinnosti nelze ze seznamu vyřadit. Ale i tady bývá většinou prostor na to, aby vám tyhle nutnosti zabraly méně času. Co třeba donáška nákupu do domu? Ve větších městech už je to běžná služba, která opravdu šetří čas. A pokud si to můžete finančně dovolit, ostuda není ani paní, která vám jednou týdně doma uklidí nebo za vás vyžehlí horu prádla.

A pak je tu samozřejmě i dělba práce. S ledasčím mohou pomoci děti či partner.

Foto: Atstock Productions, Shutterstock.com

Potraviny až do domu a ušetříte čas, který byste prostáli ve frontěFoto: Atstock Productions, Shutterstock.com

3. Každá společná chvilka se počítá

Základem spokojené rodiny je čas, který trávíte společně. To, že jednou za rok vyrazíte na luxusní dovolenou, je fajn, ale rozhodně to nepokryje potřeby na dalších 12 měsíců.

Mnohem důležitější jsou drobné zážitky, které si společně vytváříte. Jsou to všechny ty besídky dětí, půlhodinka, kdy se rodina sejde u člověče nezlob se, společné večeře, večerní čtení pohádek.

Opravdu je lepší někdy nechat nevytřenou podlahu a sednout si k ratolesti, číst pohádku, hladit ji po hlavě a sledovat, jak usíná. Na tohle budete za pár let vzpomínat vy i vaše dítě, ne na nablýskanou podlahu!

A ještě jeden tip. I to, co se tváří jako povinnost, se dá proměnit v rodinnou chvilku. Takové společné vaření večeře, věšení prádla, venčení domácího mazlíčka, i to se počítá. Chcete vychovat šťastné dítě? Jděte spolu vynést koš!

4. Méně elektroniky

Bez mobilů, počítačů a tabletů to dnes asi nejde, ale technické vymoženosti by neměly být středobodem vašich životů. Zkuste jejich používání omezit a začněte u sebe (mimochodem elektronika je i jedním ze zabijáků vašeho milostného života)!

Dítě okouká vše od vás, takže když vidí mámu s tátou věčně zahleděné do mobilu, bude dělat to samé. Pro začátek to chce nastavit striktní pravidla (u jídelního stolu žádná elektronika, po osmé večer žádné hovory a sms a tak podobně). Zpočátku to možná bude těžké, ale zvyknete si, a zjistíte, že to až tak nebolí.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Děti vás napodobují. Myslete na to, až zas budete desítky minut zabraní do mobiluFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

5. Méně slov typu „dělej“

Začne to většinou hned ráno: „Dělej, vstávej; honem, nasnídej se; proboha, proč se tak loudáš s tím oblékáním.“ Pak to pokračuje po cestě do školy, školky a práce: „Bože, to je zase zácpa; kde je ta tramvaj?!“ A odpoledne a večer to samé. Rychle uvařit večeři, rychle ji sníst, rychle vykoupat, rychle do postele.

Ani si to neuvědomujete, ale vaše dítě slyší už od rána pořád to samé – „dělej, honem, nestíháme“. Od chvíle, co otevře oči, je ve stresu. Proto omezte tahle slova na naprosté minimum, naopak se snažte vytvořit systém, ve kterém nebude potřeba tolik spěchu (4 chyby, kvůli kterým nic nestíháte. Přestaňte je dělat!).

Vstaňte o pár minut dřív, mějte svačiny pro děti nachystané den předem, nekontrolujte úkoly těsně před odchodem do školy. Když odstartujete den stresem, jak asi pak bude vypadat jeho zbytek?

Užívejte si se svými dětmi, co to jde, vyrostou a ani nebudete vědět jak. S dětmi je navíc legrace. Tohle jsou nejvtipnější dětské hlášky, které vás zaručeně rozesmějí!

Reklama

Související témata:

Načítám