Hlavní obsah

Karafiát, růže nebo květiny ze záhonku? Potěšte dnes maminky

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá neděle v měsíci je tradičním časem pro to, abyste předali své mamince kytičku nebo nějaký dáreček jako poděkování za všechno, co pro vás dělá a čím pro vás je. Do kalendáře je zapsaná jako Den matek. Jakou kytičku pořídit, abyste udělali co největší radost?

Článek

Poděkovat mamince za starost a péči můžete kdykoli. Ovšem podle kalendáře na to je vhodná příležitost právě druhou neděli v květnu, kdy se slaví Svátek nebo také Den matek. A nejobvyklejším dárkem bývají květiny. Jaké letos vybrat?

Den matek a jeho historie

Současná podoba svátku má kořeny v USA. Coby první impulz vyzvala v roce 1870 aktivistka Julia Ward Howe ženy k sjednocení proti válkám. Za oficiální uznání svátku se nakonec zasloužila Anna Maria Jarvis, díky které Den matek v roce 1914 stvrdil americký prezident Woodrow Wilson. V Československu svátek v roce 1923 prosadila Alice Masaryková, dcera Tomáše Garrigua Masaryka. Po druhé světové válce byl vytlačen Mezinárodním dnem žen, který připadá na 8. března. Po roce 1989 se svátek zase vrátil do kalendářů.

Darovat květinu a neškodit planetě

Inspirátorka Dne matek, americká sociální aktivistka Anna Maria Jarvis, chtěla, aby to byl čas, kdy děti své maminky hýčkají a předávají jim ručně vyrobená a psaná přání a karafiát - symbol tohoto svátku. Jak to ale bývá, nápadu se chytili obchodníci… Třebaže můžete mamince darovat samozřejmě cokoli, přesto jsou stále nejoblíbenější právě květiny. Jaké vybrat? Dnes tuto otázku nesměřujeme ani tak ke druhu, ale spíš původu. Do pěstování květin totiž stále víc mluví ekologie nebo snaha o podporu místních podnikatelů. Jakou květinu tedy darovat?

Foto: Kaufland

Kupujete květiny z dovozu? Pak je dobré hledat označení fair trade, které vám dává jistotu nejen toho, že jsou ekologičtější, ale splňují i další podmínky pěstování.Foto: Kaufland

Proč jsou lepší „květiny odvedle“

Stále oblíbenější je nákup květin vypěstovaných lokálními dodavateli. Proč se právě po takových porozhlédnout ve svém okolí? Na to odpovídá Míla Hilgertová z firmy Kytky od potoka, která sídlí ve Velkých Přílepech a na místních polích pěstuje květiny od semínka.

Proč bychom si měli kupovat květiny, které vyrostly na poli nebo záhonku ve „vedlejší vsi“?

Jsou krásné a přirozené. Možná vám připomenou babiččinu zahrádku nebo procházku po louce. Každý měsíc jsou jiné, mění se podle ročních období. Místní ekologicky pěstované květiny mají za sebou příběh konkrétního člověka, který tím navíc pečuje o krajinu. Takže svým nákupem podpoříte ekozemědělce, místní ekonomiku a v důsledku i ptáky, včely a další užitečný hmyz.

Oblíbenou a často darovanou květinou je růže, ale ty na pultech jsou v téhle době jen z dovozu nebo skleníků. Jakou vybrat z ekologického hlediska?

Záleží na vašich prioritách. Pokud musíte mít růži mimo sezonu, kdy roste venku i u nás, pak určitě hledejte fair trade a bio kvalitu. Pokud chcete jít v ekologii dál, hledejte i v zimě dodavatele tady. Dokážeme uvázat zajímavé kytice i v zimě - i když design je samozřejmě jiný než u květin z dovozu. Možná je čas vyzkoušet něco nového…

Foto: Kytky od potoka

Květiny od místních pěstitelů jsou jako vzpomínka na babičku nebo její zahrádku. Jejich nákupem podpoříte nejen lokální podnikání, ale i péči o přírodu v okolí.Foto: Kytky od potoka

Fair trade květiny

Nemáte v dosahu žádného vhodného lokálního pěstitele? I tak se dá pořídit puget přátelštější k planetě i lidem: můžete se v květinářstvích, e-shopech nebo v obchodních řetězcích porozhlédnout po řezaných květinách s certifikátem fair trade. „Byly vypěstovány v souladu s dodržováním lidských práv, zajištěním důstojných existenčních podmínek zemědělským producentům v rozvojových zemích i ochranou životního prostředí,“ vysvětluje Renata Maierl, tisková mluvčí řetězce Kaufland.

Možná vám to nesedí: Jak se „rýmuje“ ekologie a dovoz květin přes půl světa? Jednoduše! I když k nám tyto řezané květiny cestují letadlem, mají stále sedmkrát nižší uhlíkovou stopu než ty vypěstované v evropských sklenících, které je třeba v chladných částech roku vytápět. A jistě vás u srdce zahřeje také sociální přesah – a zvlášť v případě květiny pro maminku: jednou z podmínek udělení certifikace fair trade je i zákaz dětské práce.

Kolik za květiny zaplatíte?

A jak to je s cenami těchto k ekologii i lidem přátelštějších květin? Nemusíte se bát, že by byly o mnoho dražší než ty, které certifikáty ani příběh malého pěstitele nenesou, cenou jsou s nimi srovnatelné.

Načítám