Hlavní obsah

Jaká očkování psi opravdu potřebují? Chraňte je nejen proti vzteklině, ale i dalším smrtelným nemocem

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý zodpovědný majitel psa ví, že aby chránil nejen toho svého, ale především i  ostatní mazlíčky, musí ho nechat očkovat. Tím nejen minimalizuje riziko, že se jeho čtyřnohý miláček nakazí nebezpečnou nemocí, ale také se nestane možnou zkázou starších nebo nemocných psů, kteří se očkovat již nemohou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vakcíny, které by měl ve svém životě absolvovat každý pes, často označuje termín core vakcína. Přestože povinné je v České republice pouze to proti vzteklině, nepodceňujte ani ta ostatní - jedná se totiž o velmi nebezpečné nemoci, které jsou většinou smrtelné. Navíc je spousta z nich povinná v jiných státech, takže pokud s mazlíčkem cestujete, budete je muset dokládat v očkovacím průkazu.

Vzteklina

Jak již bylo řečeno, jedná se o jediné povinné očkování. Jde o velmi nebezpečnou chorobu, u psů přenášenou kvůli viru Lyssa, která je přenosná i na jiná zvířata a na člověka, ale byla díky plošnému očkování u nás již vymýcena. Nákaza se vyznačuje zvýšenou agresivitou a slintáním a u zvířat končí vždy smrtí. Přestože se k nám nákaza občas dostane, například s nakaženou liškou, díky očkování nehrozí její epidemie.

Parvoviróza

CPV virus, šířící se výkaly, je velmi nebezpečný, a především štěňata na něj často umírají. Bohužel i po vyléčení může mít pes celoživotní následky v podobě srdečních chorob nebo oslabené imunity a často se dožívá nízkého věku. Nemoc způsobuje krvavý průjem, horečku a zvracení, a tak psi často v krátkém čase po nákaze umírají na dehydrataci.

Psinka

Této nemoci se občas říká psí spalničky, a pokud ji pes přežije, nese si její následky celý život. Má čtyři formy - plicní, střevní, nervová a kožní – z nichž nejběžnější je právě ta poslední. Virus se šíří i nepřímým kontaktem s nakaženým zvířetem - jeho močí, exkrementy, slinami a tekutinami z nosu nebo očí. Jeho šíření umocňuje chladné a vlhké počasí. Nemoc nastupuje změnami v chování psa a ospalostí, pokračuje kašlem, horečkou, výtoky z nosu a očí a také nechutenstvím a průjmem. Kolem čtvrtého týdne se může zdát, že nemoc ustupuje, ale nenadále nastupuje porucha nervové soustavy - tiky, záchvaty, ochrnutí, třas a rychle následuje smrt.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Vakcína může psovi zachránit životFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Leptospiróza

Jedná se o bakteriální infekci, někdy přezdívanou krysí žloutenka, nejčastěji přenášenou ve vodě a moči. Nebezpečná je zejména pro oslabené psy a také štěňata, kterým působí vážné poškození orgánů a následnou smrt. Je přenositelná na člověka. Někteří nakažení psi nevykazují žádné symptomy onemocnění, u jiných je průběh lehký a psi se uzdraví, ovšem u některých psů může nákaza skončit i smrtí. Bohužel se tato nemoc snadno zamění za jinou, méně závažnou, protože její příznaky jsou celkem běžné - horečka, letargie, zvracení a průjem a změny týkající se příjmu a vylučování vody. Přesnou diagnózu dokáže stanovit pouze veterinář.

Psí hepatitida neboli infekční zánět jater

Infekční virová hepatitida postihuje především játra a nejvíce ohrožuje štěňata. Šíří se nejčastěji močí a příznaky před samotným poškozením jater nemusí být vždy dobře patrné. Pes může zvracet, mít horečku a průjem, zvýšenou potřebu tekutin, bolesti břicha, oční výtok a může mít překrvené a mírně nažloutlé sliznice. Často se projevuje také světloplachostí a pes se uchyluje do tmavých koutů nebo třeba pod postel.

Další potřebné vakcíny

Jaké jsou další potřebné neboli non-core vakcíny? Neexistuje univerzální odpověď, vše záleží na tom, v jakém prostředí se pes pohybuje a jaký má režim. Mezi nejčastější patří psí chřipka (parainfluenza), lymská borelióza, babesióza, leishmanióza nebo plísňové infekce. Vždy se zeptejte svého veterináře, jaké vakcíny by doporučil, a zkuste si o nich přečíst na webech věnujících se mazlíčkům.

Načítám