Hlavní obsah

Poznejte otravu u psa a ihned jednejte. O životě vašeho miláčka rozhodují minuty

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otrava je noční můrou každého pejskaře. Ať už jde o náhodné pozření, nebo úmysl, je nutné otravu rozeznat a co nejdříve řešit. Podle čeho ji poznáte a jak při ní co nejlépe reagovat?

Článek

Domácí mazlíčci jsou členy rodiny, a tak s nimi prožíváme každou zdravotní komplikaci. O to horší je, když se jedná o akutní problém, který vyžaduje okamžitý zásah. Média jsou plná strašidelných příběhů o otrávených psech, a to nejmenší, co může každý majitel psa udělat, je otravě předcházet, naučit se rozeznat její příznaky a vědět, jak postupovat.

Pozor na jedy proti škůdcům

Ne každá otrava musí být akutní a příznaky nejsou vždy zřetelné. Vždy záleží na kvantitě a druhu pozřené látky. Nejčastěji se zvíře otráví jedem na škůdce (hlodavce, slimáky, hmyz). Pokud tyto jedy v domácnosti nebo na zahradě používáte, mějte psa vždy pod dohledem a umístěte je mimo jeho dosah. Rozhodně nespoléhejte na složky, které se do nich přidávají „proti pozření domácími mazlíčky“. Jak se nejeden páníček přesvědčil, spousta psů je schopna pozřít i totálně nepoživatelné věci a látky, které mají zajistit, že jed mazlíčkům nevoní a nechutná jim.

Čokoláda a další potraviny

Jedovatá je pro psy také spousta potravin z našeho jídelníčku. Typicky například avokádo, cibule, česnek, káva, čaj nebo čokoláda a sladkosti. V žádném případě by se váš mazlíček neměl dostat ani k plesnivým nebo zkaženým potravinám!

Mějte doma lékárničku se základními potřebami a číslo na nonstop veterinární linku a zvířecí záchranku. V případě otravy hraje roli každá minuta!

Otrava léky

Dalšími látkami, které mohou psa lákat, jsou například různé chemikálie a nemrznoucí směsi nebo lidské léky. Jsou to pak především léky obsahující paracetamol, ibuprofen, léky na tlak a depresi nebo různé doplňky stravy obsahující kofein a nikotin.

Jedovaté rostliny

Nezapomeňte ani na rostliny - ať už se jedná o pokojovky, nebo zahradní floru, vždy se snažte v dosahu psa pěstovat pouze ty rostliny, které jsou pro něj neškodné. Nebezpečné jsou například dieffenbachie, anturie, aloe, lilie, tis, oleandr nebo konvalinka.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Jedovaté rostliny mějte na místech, na která se váš pes za žádných okolností nedostaneFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Příznaky otravy psa

Otrava, především ta akutní, většinou způsobí náhlé a prudké zhoršení zdravotního stavu. Objeví se zvracení, slabost, letargie, nechuť k jídlu a v nejhorších případech také krev ve stolici a krvácení z tělních otvorů. Dále se mohou objevit křeče, třes nebo horečka. Otravu lze rozpoznat také podle zvětšení nebo naopak zmenšení zorniček, ne každý majitel však toto (především ve stresové situaci) rozezná. Pokud se tedy dostaví některé ze jmenovaných příznaků, je vhodné raději předpokládat, že pes pozřel některou z nebezpečných látek, a dále podle toho jednat.

Co v případě otravy dělat?

Pokud jste si všimli, že pes požil něco toxického, je nutné vyvolat ihned zvracení. Nejdoporučovanějším přípravkem k vyvolání zvracení je tříprocentní roztok peroxidu vodíku naředěný vodou v poměru 1 : 1, který psovi nalejete přímo do tlamy. Zvracení by se mělo dostavit do několika málo minut.

Peroxid by měl být součástí každé zvířecí lékárničky, pokud ho však nemáte, můžete použít hořčici naředěnou vodou. Ihned po podání kontaktujte veterináře - ideální je psa okamžitě odvézt na nejbližší veterinu nebo si zavolat zvířecí záchranku. Tento postup je však účinný přibližně do 30 minut po pozření jedu. Pokud jste si nevšimli, že pes něco pozřel a už začal zvracet, je nutné vyhledat neprodleně veterinární pomoc. Máte-li podezření, že pes požil chemikálie nebo mohl spolknout ostrý předmět, nikdy zvracení nevyvolávejte a okamžitě navštivte veterináře!

Kdy jet na veterinu

Každý páníček zná svého psa nejlépe, a tak dokáže většinou poznat, kdy zvrací pouze po požití něčeho, co mu nesedlo, nebo zda se jeho stav vymyká normě. Pokud si nejste jisti, vždy je lepší navštívit veterináře zbytečně než později řešit prudce se zhoršující stav vašeho miláčka. Pokud víte, co mohlo otravu způsobit (např. rostlina nebo jed), vezměte s sebou do ordinace i vzorek.

Buďte připraveni a mějte po ruce lékárničku se základními potřebami a číslo na nonstop veterinární linku a zvířecí záchranku. V případě otravy hraje roli každá minuta!

Načítám