Hlavní obsah

Kam na lyžovačku s dětmi? Rakousko je sázka na jistotu! Zdejší family friendly střediska vás nadchnou

Foto: gorillaimages, Shutterstock.com

Foto: gorillaimages, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžování v Rakousku je plné zábavy. Vyhřívané lanovky, speciální tratě a výuková hřiště pro nejmenší, výborné jídlo a spousta aktivit i mimo sjezdovky. A žádné fronty na vleky! Máme tipy na tři místa, kde se bude líbit malým i velkým.

Článek

Zimní dovolená v Rakousku nabízí nespočet možností, jak si užít zábavu na sněhu, a to i s nejmenšími dětmi. Servis pro rodiny nemá chybu, a když k tomu přidáte přátelské místní lidi, skvělé jídlo a pestré vyžití i pro nelyžaře, je jasné, že stojí za to vyrazit sem za zážitky.

1. Korutany, země jezer

Rakouské Korutany, které najdete na hranicích s Itálií, jsou pro rodiny jako stvořené. Na jižní straně rakouských Alp si na sjezdovkách užijete téměř s jistotou slunečné počasí. Vybírat můžete ze 30 lyžařských středisek, z nichž mezi ty nejpopulárnější patří Nassfeld, Katschberg, Turracher Höhe a ledovec Mölltal/Ankogel. Na své si tady přijdou i ti, kteří nechtějí trávit celé dny na sjezdovce. Zkuste třeba některou ze sáňkařských drah nebo si zabruslete. Korutany jsou zemí jezer, z nichž některá v zimě zamrzají a stane se z nich zrcadlově hladké přírodní kluziště. Najdete tu i největší zamrzlou plochu s přírodním ledem v Evropě – jezero Weissensee.

Zábava ve slunném Nassfeldu

Nassfeld, to je doslova sněhový sen, kde si užijí zimu všichni bez rozdílu věku i lyžařských schopností. Sjíždět můžete 110 kilometrů sjezdovek, včetně příjemně širokých modrých, které ocení zejména děti a začátečníci. Zkrátka ale nepřijdou ani zkušení sjezdaři, ti mohou změřit své síly třeba na závodní trati s mnoha zatáčkami. Samozřejmostí jsou cvičné louky, funpark se zábavnými prvky i snowpark se skokánky a terénními vlnami. Občerstvit se můžete v jedné ze stylových chat a restaurací, populární zdejší specialitou je obložené prkénko „Brettljause“, které rozhodně stojí za ochutnání, stejně jako obří „rodinná“ pizza.

2. Tyrolský klenot Alpbachtal

Údolí Alpbachtal najdete v srdci Kitzbühelských Alp, zhruba hodinu jízdy od Mnichova nebo Salcburku. Užít si tu můžete areál s klidnou atmosférou a bez front na lanovky, a ceny, které nezruinují rodinný rozpočet. Skiareál SkiJuwel Alpbachtal Wildschönau nabízí široké sjezdovky všech stupňů obtížnosti, několik lyžařských škol a školek, službu hlídání dětí v KidsCentru s hernou i kinem, aby si rodiče mohli užít chvilku klidu a zkusit třeba i náročnější sjezdovky. Nechybí dva snowparky a dětský funpark s tunely a interaktivními prvky. Pro fajnšmekry jsou tu slalomové trati i možnost lyžování ve volném terénu. Loni v zimě byla otevřena vyhlídka Top of Alpbachtal. Nová sedačková šestimístná vyhřívaná lanovka Hornbahn 2000 vás vyveze na nejvyšší bod, kde se nachází věž s panoramatickým výhledem na vrcholky Kitzbühelských Zillertalských Alp.

Hravé lyžování i skvělé jídlo

Ráj pro všechny malé milovníky sněhu objevíte v dětském centru Kinderland Juppi u dolní stanice lanovky Reitherkogel. Tady se ti nejmenší naučí první krůčky na lyžích, nechybí barevné překážkové dráhy ani živý maskot. A co dělat, když už budete mít lyžování nad hlavu? Bavit vás určitě bude třeba sáňkařská a zimní bobová dráha. Na vydatný oběd nebo večeři usedněte v některé z útulných horských chat a objednejte si tradiční tyrolské speciality, třeba Kaspressknödelsuppe - polévku s knedlíčky z aromatického sýra - císařský trhanec nebo špekové knedlíky. Zážitkem bude i procházka po svých, dominantou údolí Alpbachtal je vesnice Alpbach, která se pyšní titulem „nejkrásnější vesnice Rakouska“, zejména díky zachované dřevěné architektuře.

3. Stubaital není jen ledovec

Lyžování na ledovci, dokonalé zázemí pro rodiny a okouzlující příroda, to je údolí Stubaital obehnané monumentálními štíty Stubaiských Alp. Údolí je tvořeno 80 ledovci a více než stovkou třítisícových vrcholů a najdete tu pět typických malebných tyrolských vesniček: Neustift, Fulpmes, Telfes, Mieders a Schönberg. Nejnavštěvovanější je Neustift, je to odsud totiž nejblíže ke skiareálu Stubaier Gletcher (Stubaiský ledovec). Ve Fulmpesu se pak nachází nástupní stanice lanovky Kreuzjochbahn, která vás doveze do areálu Schlick 2000. Právě ten je ideální volbou pro rodiny s malými dětmi. Nabízí téměř 20 sjezdovek, dětskou lyžařskou školu i hernu. Dále je tu ještě další menší areál Serlesbahnen s oddělenou dětskou sjezdovkou a parkem pro výuku.

Na saně nebo do vodního světa

Ovšem i v údolí máte nespočet možností, jak si užít zimu. Míst k objevování tady najdete spoustu, vydejte se třeba k vodopádům, nasedněte na sáňky a otestujte jednu z devíti sáňkařských drah (nejdelší je Elferlifte v Neustiftu a měří osm kilometrů). Milovníky wellness potěší, že téměř v každém hotelu či penzionu je k dispozici bazén a spa centrum. Popřípadě můžete vzít ratolesti do aquaparku StuBay, kde se vydovádí na skluzavkách a tobogánech. V nedalekém Innsbrucku pak stojí za návštěvu unikátní alpská zoo.

Načítám