Hlavní obsah

Kdo má přednost na sjezdovce a co musíte naučit děti: Pravidla bezpečného lyžování se vyplatí znát

Foto: gorillaimages, Shutterstock.com

Foto: gorillaimages, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte mezi milovníky lyžování nebo snowboardingu? Pak se vám může hodit tento praktický manuál, ve kterém odborníci poradí, na co dávat pozor a čím se vybavit, abyste předešli zraněním a nehodám na sjezdovce. Pokud jde o vážné úrazy, právě zimní sporty patří mezi nejrizikovější aktivity.

Článek

Jeden z nejoblíbenějších zimních sportů přináší radost, pohyb na čerstvém vzduchu a také nadšení z jízdy. Když se nic nepřihodí. Lyžařům a snowboardistům se však nevyhýbají různá zranění – a mnohdy úplně zbytečná. Podle údajů horské služby se každý rok zraní na českých sjezdovkách téměř čtyři tisíce lidí. Pokud ale dodržujete základní pravidla a používáte správné bezpečnostní vybavení a pomůcky, riziko úrazu tím významně snížíte. Jak se tedy chránit na sjezdovce a užít si sněhovou nadílku a lyžování naplno?

Bez helmy na sjezdovku? Raději ne!

I když budete dodržovat všechna bezpečnostní pravidla na sjezdovce, stále existuje možnost pádu nebo kolize. Do zásadní bezpečnostní výbavy se proto řadí především lyžařská helma a chránič páteře. I když je u nás v Česku přilba jen doporučená, v Rakousku je povinnost jejího nošení do 15 let, v Itálii pak do 14 let věku.

Odborníci helmu jednoznačně doporučují i dospělým – o důsledcích podceňování jejího používání by lékaři mohli dlouze a nehezky vyprávět. Jak ji správně vybrat? „Aby vás helma ochránila v případě nárazu, je velmi důležité zvolit správnou velikost. Při zkoušení by měla být pocitově spíše trochu těsnější, ale určitě vás nesmí tlačit. Při zkoušení zatřeste hlavou, a když ucítíte výrazný posun, je pro vás příliš velká,“ radí Matúš Palušák ze společnosti Intersport. Helmu se vyplatí doplnit o lyžařské brýle. Ochrání před ostrým světlem, sluncem i ve sněhové vánici nebo mlze.

Páteřák není jen pro začátečníky

Důležitou roli hrají také chrániče páteře. „Jsou vyvinuty tak, aby při nárazu absorbovaly co nejvíc energie a rána na páteř nebyla tak silná,“ vysvětluje princip Matúš Palušák. Aby „páteřák“ dobře seděl a kopíroval ergonomii těla, je vložen do speciální ochranné vesty, která je vybavena širokým bederním popruhem, díky němuž drží chránič na správném místě. Kvůli odvodu potu mají vesty také speciální ventilační kanály. „Pokud při nehodě dojde k poškození chrániče páteře, rozhodně zvažte, zda ho použijete znovu. Zjevné praskliny totiž mohou snižovat jeho účinnost,“ upozorňuje odborník.

Foto: Profimedia.cz

Chránič páteře eliminuje riziko závažného úrazu a jeho používání by měl zvážit každý lyžařFoto: Profimedia.cz

Jak se chovat na sjezdovce

Důležitá je nejen výbava, ale také chování lyžařů na sjezdovce. Ohleduplnou a předvídavou jízdou totiž chráníte nejen sebe, ale i ostatní lidi na svahu. V první řadě je důležité udržovat přiměřený odstup od dalších lyžařů a svou rychlost i způsob jízdy přizpůsobit terénu, hustotě provozu, vlastním schopnostem a sněhovým povětrnostním podmínkám.

Při předjíždění pomalejších lyžařů vždy dbejte na to, aby byl oblouk kolem nich dostatečně velký, a předvídejte, jakým směrem pojede, abyste je bezpečně minuli. A pozor, na svahu má obecně vždy přednost lyžař, kterého vidíte před sebou.

Obezřetnost je důležitá i při zastavení. Pokud si chcete odpočinout nebo čekáte na někoho blízkého, vyhněte se nepřehledným místům pod zlomem terénu a úzkým či stísněným místům.

8 pravidel chování na sjezdovce

  1. Zastavujte vždy při kraji sjezdovky, nikoli uprostřed.
  2. Zastavujte vždy pod stojícím lyžařem.
  3. Než vyjedete od okraje sjezdovky směrem do ní, podívejte se vzhůru, abyste někomu nevjeli do cesty.
  4. Nesedejte si nikdy za terénní vlny.
  5. Dobrovolný pád může být někdy velmi účinné a chytré řešení ošemetné situace, často je lepší jít na zem včas než se snažit ustát problém.
  6. Do fronty na vlek či lanovku dojíždějte krokem.
  7. Respektujte ostatní na sjezdovce a vnímejte, co si můžete dovolit.
  8. Přednost na svahu má obecně vždy lyžař, kterého vidíte před sebou.
Foto: Baby Club Juklík

Dříve než vezmete dítě na velkou sjezdovku, dobře zvažte jeho schopnosti a lyžařské dovednostiFoto: Baby Club Juklík

Na sjezdovce s dětmi? Mějte oči na stopkách

Než vyrazíte na sjezdovku s ratolestmi, je potřeba si ujasnit, co dítě zvládne. Když si v začátcích jen hraje, seznamuje se s lyžemi, se skluzem a vůbec se vším, co to obnáší, rozhodně ho nepouštějte na sjezdovku! Nechte ho rozvíjet dovednosti ve specializovaných dětských areálech, které jsou obvykle ohraničené a ostatní lyžaři tam nesmějí vjíždět.

Na sjezdovku patří až dítě, které už má na lyžích větší jistotu. „Když dokáže samo regulovat rychlost, obloukem, plužením a podobně dokáže reagovat na signály a povely typu ‚zatáčíme k lesu, k lanovce‘,“ zdůrazňuje Štěpánka Štrougalová, instruktorka lyžování a zakladatelka Baby Clubu Juklík, a rodičům radí: „Pokyny ‚doprava‘ nebo ‚doleva‘ nepoužívejte, to je pro dítě k ničemu, na takový pokyn nedokáže zpravidla okamžitě zareagovat.“

Nezapomínejte také na to, že jakmile se malý lyžař pohybuje po sjezdovce, platí pro něj stejná pravidla jako pro ostatní. Vždy je proto lepší, když jede doprovod za ním, má ho na očích a může navigovat. A také mu jistí záda, protože dítě je malé, nemusí být dobře vidět a nějaký rychlík ho může zezadu nabrat.

A co dělat, když dítě spadne? „V takovém případě by měl doprovod zajistit místo. Většinou tak, že si stoupne nad něj a jistí, aby do něj seshora někdo nenajel. Malý lyžař se zvedne většinou sám, pofoukat ho můžete poté na kraji sjezdovky,“ dodává Štěpánka Štrougalová.

Načítám