Hlavní obsah

Kam na lyže do Rakouska a Itálie? 6 míst, kde se skvěle pobavíte. V ledovém paláci i jako agent 007

Foto: brixen.org

Foto: brixen.org

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžařská sezona je v plném proudu, a pokud právě vybíráte, kam se vydat, máme pro vás několik lákavých tipů na střediska v Rakousku a Itálii, která nadchnou malé i velké. Nabízejí víc než jen obyčejné svezení na sjezdovce a každé vyniká nějakým zajímavým „nej“.

Článek

Rakousko je blíž a v Itálii zase bývá hezčí počasí… S takhle jednoduchými kritérii si při volbě nejlepšího a pro vás nejvhodnějšího lyžařského střediska rozhodně nevystačíte. Informací potřebujete mnohem víc. Pro vaši inspiraci vybíráme šest více či méně známých středisek v Rakousku a Itálii. Každé vyniká něčím jiným, takže se můžete rozhodnout, co láká právě vás.

Lyžování s agentem 007

Rakouské městečko Sölden je ideální cíl nejen všech vášnivých lyžařů, ale také znalců legendárního agenta s povolením zabíjet. Ano, právě tady, na vrcholu hory Gaislachkogel v nadmořské výšce 3 050 metrů, najdete proslulou prosklenou restauraci, která sehrála stěžejní roli ve čtyřiadvacáté bondovce Spectre.

Na filmaře tu vzpomínají dodnes, vedle restaurace najdete na vrcholu i expozici, která rozhodně nadchne všechny fanoušky Jamese Bonda. K vidění jsou tu kromě ukázek z filmů také originální rekvizity a dozvíte se i mnohé podrobnosti a zajímavosti z natáčení. A pak, vybaveni skvělými zážitky, můžete po krásných sjezdovkách sjet až přímo dolů do města. Zážitkem je ale i samotná návštěva restaurace, kde se natáčelo několik zásadních bondovských scén. A ten výhled!

Foto: Profimedia.cz

Rakouský Sölden už dlouho patří mezi velmi oblíbená lyžařská střediska a díky natáčení bondovky Spectre se proslavil ještě víc. Sám herec Daniel Craig měl ale během filmování zakázáno lyžovat, aby se nezranilFoto: Profimedia.cz

Dolů pokaždé po jiné sjezdovce

Nebaví vás vozit se celý den stále po stejné trati? Pak se vydejte do střediska s nejdelším názvem na světě: je jím tyrolský Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Areál se rozkládá po obou stranách hluboko zaříznutého horského údolí a nabízí 270 kilometrů sjezdovek, 70 moderních lanovek a 60 útulných a stylových horských chat – nabízejí tradiční místní pohostinnost a pohodlí, které od pobytu na horách očekáváte.

Nejživější obcí v údolí je Saalbach Hinterglemm. Láká nejen na živé nákupní zóny a příjemné posezení po lyžování. Velkou výhodou také je, že ze zdejší většiny hotelů dojdete k dolní stanici lanovky pěšky.

Procházka pod ledovcem

Návštěva celoročně otevřeného rakouského ledovce Hintertux je pro každého milovníka lyžování skutečná lahůdka. Až na vrchol ve výšce 3 250 metrů nad mořem vás dopraví lanovka-gondola Gletscherbus. Chvíli to trvá, než se nahoru dostanete, a rozhodně to stojí za to. Kromě širokých, nepřeplněných a krásně upravených sjezdovek vás tu čeká i další nevšední zážitek.

Jen kousek od vrcholu najdete vchod do ledovcové jeskyně Natur Eis Palast. Za doprovodu průvodce si můžete projít a prohlédnout nevídaný komplex bílých chodeb uprostřed ledovce, včetně ledovcového jezírka, po kterém se lze i projet na paddleboardu či v raftu. Na prohlídku je ale vhodné přezout se do běžných bot, proto si je nezapomeňte vzít s sebou do batůžku: v lyžácích by se vám tu chodilo hodně špatně.

Krása ukrytá v horách

Cesta do krásného italského střediska Santa Caterina vede přes známější místa Livigno a Bormio. Když se ale odhodláte dojet až sem, čeká vás pobyt v klidném i cenově příhodném městě pod severně orientovaným svahem, kde jsou výtečné sněhové podmínky po celou sezonu.

Milovníci slunce mohou brázdit kopce na odvrácené straně hřebene ve vysokohorské kotlině s mírnějšími svahy: najdete tady i příjemnou restauraci, kde je za slunečných dnů opravdu radost posedět.

Ideální lyžování pro rodiny s dětmi

Menší italské středisko Monte Bondone se rozkládá vysoko nad půvabným historickým městem Trento – ostatně právě shora je na něj moc pěkný výhled. S oblibou sem míří rodiny s malými dětmi, protože zdejší mírné a široké sjezdovky jsou pro učení na lyžích či snowboardu jako stvořené. Zkušenější lyžaři se tu ale také krásně svezou: Gran Pista měří příjemných 3,5 kilometru.

Středisko patří k oblíbeným – také díky velmi příznivým cenám za ubytování, které ve většině případů zahrnují i skipasy. A určitě si zajeďte i na návštěvu Trenta a projděte se zdejšími uličkami nebo poseďte na náměstí: pravděpodobně neodoláte a v některé zdejší kavárně či restauraci si dáte něco dobrého.

Svezení pro fajnšmekry

Zkušeným lyžařům, kteří mají rádi rozmanitost, lze doporučit jihotyrolský Brixen neboli Bressanone, který u nás „proslavil“ Karel Havlíček Borovský. Město skryté uprostřed vysokých hor si vzpomínky na něj uchovává stále, ale tisíce Čechů sem dnes míří hlavně za skvělým lyžováním.

Přímo nad městem ční hora Plose, která se vypíná až do nadmořské výšky 2 562 metrů a na jejím úpatí se rozkládá stejnojmenné lyžařské středisko s 43 kilometry skvěle upravených sjezdovek vhodných pro začátečníky i skutečné fajnšmekry.

Vyrazit na lyže či snowboard lze také do nedalekého spojeného střediska Gitschberg–Jochtal, nabízí až 55 kilometrů různě náročných sjezdovek. Původně šlo o dva samostatné areály, dnes ale údolí, které mezi nimi leží, spojuje kabinová lanovka, a to obousměrně.

Nelyžujete? Vydejte se na krásný zimní výlet či procházku. Tahle česká a moravská místa lákají i v mrazivém počasí.

Načítám