Hlavní obsah

Pravá Dolce Vita! Sever Itálie je trendy místo pro lyžaře

Foto: Sterzing-Ratschings/Manuel Kottersteger

Foto: Sterzing-Ratschings/Manuel Kottersteger

Reklama

Aktualizováno

Pokud jste vášniví lyžaři a ještě jste si nedali zimní dovolenou v severní Itálii, je nejvyšší čas to napravit. Málokterá destinace je mezi milovníky hor dneska natolik v kurzu jako právě země pizzy, vína, umění, ale i skvostné přírody. Ten úplně nejsevernější italský region, Jižní Tyrolsko, je na první dobrou fantastická volba.

Článek

Nejsevernější region Itálie Jižní Tyrolsko si mezi lyžaři získalo oblibu nejen díky krásné krajině a moderně zařízeným a komfortním střediskům, ale také pro mimořádně příznivé počasí. Krom garance sněhu můžete také neoficiálně počítat s tím, že pokud na vás nevyjde největší smolík, zřejmě si zalyžujete pod slunnou oblohou. V nejvyšších bodech se drží sníh až do jara, přitom právě zkraje jara si skvěle zalyžují i zimomřivci, a to díky příjemnýmvenkovním teplotám.

Sever Itálie nabídne však lyžařům především zcela unikátní atmosféru, kde se smísí aplský a středomořský styl života. Během sportovního dnes si tak můžete dát siestu na lehátku u jedné z mnoha typických hospůdek a restaurací, které potkáte během sjezdu. Krom vynikajících vín ochutnejte i horké italské bombardino. Své si v Jižním Tyrolsku samozřejmě najdou i opravdoví fajnšmekři. Jen v této oblasti se nachází 25 restaurací oceněných Michelinskou hvězdou.

Prázdninová oblast kolem Sterzingu

Na opravdu samotném severu Itálie, poblíž hranic s Rakouskem, se nachází dovolenková oblast Sterzing-Ratschings (s italským názvem Vipiteno-Racines). Tvoří ji tři menší lyžařská střediska. Jednak vůbec nejsevernější město Itálie, Sterzing, italsky Vipiteno, které se pyšní malebnými nákupními ulicemi, měšťanskými domy, stylovými restauracemi, a to vše v obklopení majestátních hor.

Druhou oblast Ratschings-Jaufental (Racines) se zase může pyšnit čistou, divokou přírodou a nabízí pobyt v klidu a tichu, bez spěchu a hluku. Nakonec je to pak oblast Gossensass neboli Colle Isarco, nejsevernější středisko v Jižním Tyrolsku s oblíbeným lyžařským areálem Ladurns.

Foto: Sterzing-Ratschings /Alex Filz

Dobré jídlo a pití k dovolené v Itálii patříFoto: Sterzing-Ratschings /Alex Filz

Jeden skipas na tři střediska

Celkově se pak prázdninový region oblast Sterzing-Ratschings může pochlubit 61 kilometry sjezdovek s moderními lanovkami a komfortním zázemím. Velkou výhodou pak je, že pro všechna tři střediska a jejich desítky kilometrů sjezdovek si vystačíte s jediným skipasem. Pro shrnutí – permanentka vám platí lyžařskou oblast Ladurns, oblast Ratschings-Jaufen a Rosskopf (italsky Monte Cavallo) nad Sterzingem.

Potencionálním návštěvníkům určitě udělá radost i to, že Sterzing-Ratschings je také místem, kde je po celou zimu garantován sníh, neboť leží na jižní straně hlavního řetězce Alp mezi vysokohorským terénem. Krom sportovních aktivit a ochutnávání klenotů zdejší gastronomie si určitě nezapomeňte zajít na wellness. Stylové sauny nebo venkovní vířivky najdete takřka ve většině hotelů.

Foto: Sterzing-Ratschings/Klaus Peterlin

Jižní Tyrolsko je i pro rodiny s dětmiFoto: Sterzing-Ratschings/Klaus Peterlin

Jak se sem dostanete?

Nejsnazší je na hory pochopitelně vyrazit autem, už kvůli převozu vybavení volí tuto variantu většina turistů. Z Prahy do Bolzana se dostanete přibližně za sedm hodin. Velmi oblíbenou trasou a nejvíce projížděným alpským sedlem je Brennerský průsmyk. Pokud dáte přednost letecké dopravě, nejbližší letiště poskytne Innsbruck na severu nebo Verona na jihu. Z České republiky se do Jižního Tyrolska dostanete i vlakem. Doba cesty z Prahy by neměla trvat déle než devět hodin.

Článek vznikl ve spolupráci s Jižním Tyrolskem.

Kam se na dovolenou v zimě chystáte vy? Dáváte přednost horám, anebo raději poznáváte třeba hrady a zámky?

Reklama

Načítám