Hlavní obsah

Jsme z Ukrajiny a syn se nechce učit česky. Jak mu pomoct, aby se cítil lépe? Odborník radí, co s tím

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odejít z domova – a možná navždycky. Utéct před nebezpečím mezi naprosto neznámé lidi a snažit se nebýt úplný cizinec. Být vděčný svému okolí, i když se vám chce brečet zoufalstvím. I tak se může cítit emigrant, zvlášť když je to puberťák. Co poradí Samuel Kaufman ukrajinské mamince?

Článek

Na e-mail vztahovaporadna@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Dobrý den, pane Kaufmane, jsem máma 15letého syna. Do Prahy jsme přišli na jaře 2022 z ukrajinské Oděsy. Syn je v posledním ročníku základní školy. Zvykáme si, ale jeho motivace ke studiu češtiny není dobrá. Nemá mnoho kamarádů. Příští rok budou zkoušky na střední školu a já jsem z toho nervózní. Co pro něj mohu udělat, můžu mu nějak pomoci? Děkuju. Ludmila, 41 let (Dotaz je redakčně upraven).

Odpověď

Dobrý den, paní Ludmilo, vy a váš syn jste přijeli do cizí země, musíte si zvykat na nové podmínky, dobře se naučit jazyk, najít přátele. To je jistě těžké. Vaše situace je komplikovaná i tím, že syn potřebuje v tomto věku hlavně mužské vzory. I přesto můžete udělat mnohé. Ale ať už se rozhodnete pro cokoli, snažte se být pro syna dobrým posluchačem a nekonfliktním spojencem.

1) Dejte synovi dárek. Jen tak, aby měl radost z něčeho neočekávaného. Vezměte ho na hokejové utkání, v ideálním případě na zápas, který má tendenci stát se šlágrem ligového kola. Málokterá kulturní událost v sobě zahrnuje tolik vzdělávacího potenciálu jako právě tento sport. Nejde o show, již zde uvidíte, ani o atmosféru, která svou elektrizující silou dokáže člověka na chvilku vytrhnout ze starostí každodennosti.

Jde o to, že hokej je v naší zemi fenomén, jehož znalost je nezbytnou součástí každé klukovské diskuze o přestávkách ve škole nebo po skončení vyučování. Chce-li váš syn mezi spolužáky zapadnout, je dobré o tomto kulturním klenotu naší země něco vědět z vlastní zkušenosti. A neplést si u toho Spartu se Slávií.

2) Dejte synovi dárek. Jen tak, aby měl radost z něčeho neočekávaného. Zakupte mu voucher na několik hodin boxu nebo krav maga. Mladý člověk musí testovat vlastní hranice, trénovat odolnost, disciplínu, úctu k autoritě a schopnost spolupracovat v týmu.

Musí se naučit rány jak přijímat, tak i dávat, a to doslova. Pro zdravý rozvoj jeho autentického já je taková průprava naprosto nezbytná. Pakliže se mu po pár lekcích nebude tento sport líbit, nevadí, alespoň bude mít názor, který si udělal z vlastní zkušenosti.

3) Dejte synovi dárek. Jen tak, aby měl radost z něčeho neočekávaného. Pozvěte na slavnostní oběd učitelku českého jazyka, která nabízí doučování češtiny před přijímacími zkouškami na střední školy. Mladou, v ideálním případě fyzicky podobnou vám, kdy jste byla v jejím věku. Garantuji vám, že motivace vašeho syna ke studiu češtiny už přijde sama. S přáním všeho dobrého. Samuel Kaufman

Načítám