Hlavní obsah

Se ženou jsme šťastní, ale chybí mi její pochvala. Nikdy mě neocení a já se cítím hrozně

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan má všechno, co si mnozí muži přejí, ale jedno mu chybí: jeho manželka ho nepovzbuzuje, dokonce možná ani neoceňuje. Rozhodně nic takového neříká. A Jan s tím chce něco dělat. Co mu poradí Samuel Kaufman?

Článek

Na e-mail vztahovaporadna@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Dobrý den, mám problém, s kterým bych chtěl pomoct: nedostatek ocenění v našem manželství. Moje žena je skvělá, oba pracujeme v jedné reklamní agentuře, postavili jsme si domek na okraji Plzně, máme dvě krásné, zdravé děti, plánujeme třetí. Náš vztah je hezký, ale má jednu vadu, o které se bojím ženě říct. Necítím od ní dostatečné ocenění, povzbuzení, pochvalu. A někdy se proto cítím hrozně. Dá se s tím něco dělat? Děkuji. Jan (35 let)

Odpověď

Proč chcete řešit problém, který neexistuje, Jane? Odpověď na něj máte přece před očima doslova každé ráno, když se vaše rodina poskládá u jídelního stolu ke snídani. Že vy už jste zapomněl na dobu, kdy jste byl malý kluk a díval se na pohádky? Pamatujete si ještě, co v nich potkalo každého líného Honzu?

Jednoho den slezl z pece a vydal se do světa. Na svém putování přemohl draky, porazil čerty, utopil vodníka a získal to nejdůležitější. Za svoji vynalézavost, odvahu a vytrvalost dostal princeznu a půl království. Víte, co znamená dostat princeznu? Pochopitelně nikoli ten poněkud stísňující obřad, kdy jdete do rodiny své nastávající požádat budoucího tchána o její ruku.

Získat princeznu znamená bezplatný a neomezený přístup do jejích kalhotek s vidinou toho, že snaha každého dobyvatele bude korunována výsadou být jednoho dne u porodu, kupovat dětské plenky, jezdit s kočárkem, nebo dokonce potomky koupat. Půlka království nesouvisí se zápisem v listu vlastnictví na katastrálním úřadu. Onou půlkou se myslí schopnosti, vzdělání, ekonomický potenciál nebo třeba i sociální kapitál, který do manželského projektu obě strany přinášejí. On jednu půlku, ona druhou.

Já vím, vy chcete občas slyšet povzbuzení nebo pochvalu. Upřímně a na rovinu, jestliže to vaše žena nikdy nedělala, chválit vás verbálně nikdy nebude. Je to proto, že jí tento způsob ocenění prostě není vlastní. Důvody nehledejte, soustřeďte se na formy ocenění a pochvaly, které vám nabízí a vy je nevidíte.

Nevidíte, že vám osud dopřál prožívat život jako v pohádce. I vy jste jednoho dne musel vykročit do neznáma vztahu s vaší ženou. I vy jste si ji musel zasloužit svojí houževnatou snahou a neodbytnou vytrvalostí. Když jednoho dne vaše vyvolená poznala, že jste ten pravý, získal jste i vy plný přístup ke svatému grálu a stal se otcem. Začali jste budovat společné království složené z vkladů, které jste do něj oba přinesli a stále přinášíte.

Jakou další pochvalu byste si od ní ještě představoval? Nebuďte slepý. Kdybyste v jejích očích nebyl skvělý chlap, nikdy byste od ní nedostal a nadále nedostával všechno to, co se (nejen v pohádkách) neohroženým hrdinům dává. Protože vaše žena na vás nevsadila pouze svoje nejlepší reprodukční léta a kariérní období, ale doslova celý svůj život. A vám je to pořád málo?

S úctou a přáním všeho dobrého Samuel Kaufman

Načítám