Hlavní obsah

Fyzická láska mě moc neláká a žena to řeší nevěrou. Hledám rozumné řešení, ale vůbec nevím, co s tím

Foto: Flying object, Shutterstock.com

Foto: Flying object, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viktor prožívá krizi ve vztahu. Fyzickou lásku totiž příliš nepotřebuje, jenže jeho žena ano. Manželé se odcizili a žena své potřeby pravděpodobně uspokojuje někde jinde. A Viktor vůbec neví, jak situaci řešit. Co mu poradí Samuel Kaufman?

Článek

Na email vztahovaporadna@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Dobrý den, nevím, jak dál. Se ženou jsme se seznámili náhodou na jedné duchovně sportovní akci, při putování do Santiaga de Compostela. Zřejmě již tam moje budoucí žena otěhotněla, krátce na to jsme se vzali a dnes vychováváme desetiletého syna.

Nicméně od počátku našeho vztahu bylo jasné, že míra fyzické lásky, kterou každý z nás potřebuje, je velmi odlišná. Zatímco ona má tělesný kontakt ráda, já ho k životu zas tak moc nepotřebuji a nepřikládal jsem tomu až takovou důležitost. Jenže jak čas plynul, tento problém nabýval na intenzitě.

Dnes mezi námi zeje propast, před kterou já pouze bezmocně stojím, zatímco ona se zřejmě snaží svoje potřeby saturovat jinde a s někým jiným. Nevím, jestli mám brečet, nebo bojovat, nevím, jestli se na vše nevykašlat a nepožádat o rozvod. Má tato situace vůbec nějaké rozumné řešení? Viktor (51 let)

Odpověď

Nemá, Viktore. Vaše životní situace si žádá pouze extrémní řešení, protože rozumnosti už bylo dost a nikam to nevedlo. Ale než odpovím konkrétně, je dobré si uvědomit jeden důležitý fakt. Není kouře bez ohně, na celou věc se nelze dívat pouze jednostranně.

Manželství je smlouva. Ať se nám to líbí, nebo ne, je to závazek, do kterého lidé dobrovolně vstupují s jistým očekáváním. Je to stav, kde každý musí druhému něco dávat, ale také po právu dostávat. Z vašeho vyjádření je jasné, že vy jste v otázkách intimního života bohužel tuto smlouvu porušil a vaše žena se pouze přizpůsobila mizerii, kterou to přináší. Lze jí to vyčítat?

Vy proto musíte volit mezi dvěma krajnostmi: Buďto zůstat a nechat situaci tak, jak je, nebo zůstat a pokusit se něco udělat jinak. Jistě, je to těžké. Zůstávat v manželství s vědomím, že jste v určitém ohledu de facto už jen kamarád na povídání při sklence dobrého vína a občasné večeře. Ale to přece nemusí trvat věčně. Ruku na srdce, příteli… Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří, a tušená nevěra vaší ženy je koneckonců dočasný fenomén, který možná ustane s příchodem její menopauzy.

Zkuste ji oslovit nějakou „šíleností“. Nabídněte zážitky, které ani sebelepší milenec vaší ženy nepřebije. Z nepřeberné palety wellness víkendů, zážitkových kurzů, erotických masáží nebo adrenalinových voucherů nabídněte ženě jednou za čtvrt roku něco, čemu její nespoutaná povaha nedokáže odolat. Myslete na to, že čím zajímavější a nevšednější zážitky díky vám prožije, tím hlubší bude její vděčnost. A od vděčnosti už je jen malý krůček k partnerské loajalitě, kterou vám nyní svým chováním odpírá.

Oba víme, že život je kompromis. Pokuste se tedy se životem sehrát alespoň slušnou remízu svou vynalézavostí a umanutou snahou „to“ nevzdat. Třeba to klapne a vy budete zase šťastný.

Jo, a na rozvod zapomeňte. Vaše problémy s partnerkou jsou jedna věc, zájmy dítěte druhá. Proč by měl za neschopnost řešit partnerské problémy rodičů trpět ještě jejich potomek?

S úctou Samuel Kaufman

Načítám