Hlavní obsah

Říká, že mě miluje, ale nechce se rozvést. Jeho žena ho citově vydírá

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Erika rozhodně není jediná, která někdy chodila se ženáčem. Možná jste tuhle zkušenost udělaly i vy a třeba se kvůli vám rozvedl a jste spolu šťastní. Nebo jste dostaly kopačky a zbyly vám jen oči pro pláč. Co poradí čtenářce náš muž, jak to vidí on?

Článek

Na adresu vztahovaporadna@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Možná mě odsoudíte, ale myslím, že nejsem v podobné situaci sama. Když jsem se s přítelem seznámila, byl ženatý. Jeho žena byla ale hrozná a už spolu v podstatě roky nežili jako manželé. Jenže mu jí bylo líto (měla nějaké zdravotní problémy), tak s ní byl ještě rok, než jí o nás řekl, ale jinak mezi nimi nic nebylo. Vím to od něj a věřím mu.

No a teď už v podstatě bydlí dva roky se mnou, tedy asi tři nebo čtyři dny v týdnu, zbytek je u ní, prý na tom není psychicky dobře. Klape nám to, to ano, ale je pořád ženatý a nevypadá to, že by se chystal k rozvodu, aspoň o tom nikdy nemluví. Já bych samozřejmě chtěla, aby se rozvedl. Jenže jak mu to mám říct, abych nevypadala jako nějaká stíhačka? Jak mu mám naznačit, že bych si ho někdy v budoucnu ráda vzala a měla s ním děti a rodinu? Je mi 28 let, Erika.

Odpověď

Dobrý den, Eriko, děkuji za důvěru a otevřenost. Jistě máte pravdu. Kulisy takových dramat se mění, osoby a obsazení zůstávají stejné. A ano, samozřejmě že to, co jste udělala, je odsouzeníhodné. Koneckonců již úvod vašeho sdělení svědčí o tom, že v této otázce máte schopnost poctivé sebereflexe a dokážete se alespoň symbolicky zastydět. A to je dobře, na této (přiznejme si otevřeně) postupně mizející soft skill už lze stavět.

Tím, co jste udělala a stále děláte, nevratně ztrácíte sama sebe, svoji důstojnost a hodnotu.

Ale nechápejte mě špatně. Ve vašem případě vůbec nejde o to, že jste se stala souložnicí ženatého chlapa na plný úvazek. To by se dalo pochopit a pro mladého člověka má vztah se starším (zřejmě i finančně zabezpečeným) mužem jistě i svoje výhody a potěšení. Jde o to, že tím, co jste udělala a stále děláte, nevratně ztrácíte sama sebe, svou důstojnost a hodnotu. Nedivte se, až stejný osud, jaký potkal ženu vašeho „přítele“, potká jednou i vás. A proč?

1) Protože jste příliš snadná kořist, se kterou nemá problém. Nechala jste se vmanipulovat do role, která mu vyhovuje, jež ho neohrožuje a dává mu pocit kontroly nad situací. Znáte ono okřídlené „definuj, nebo budeš definován“? Hodí se přesně na váš případ.

2) Protože jste příliš snadná kořist, kterou nebere vážně. A proč by měl? Vybudoval si svůj dobře fungující konkubinát a jako zkušený pastevec ví, jak kterou ovečku pohladit, aby příliš nebečela. A takto budete (ne)spokojeně pokračovat až do chvíle, kdy váš „partner“ zestárne a vy pochopíte, že další čas ve společném „svazku“ už by byla jen ztráta. Doufejte, že vám to dojde včas, abyste to dítě, o které stojíte, ještě stihla.

Nesnažte se s ním hovořit o rozvodu, nejspíš to nikdy neudělá. Nesnažte se s ním hovořit o dítěti, tipnul bych si, že s ním žádné mít nebudete. Zkuste se podívat do zrcadla a poctivě si zodpovědět otázku, jestli si sama sebe můžete vážit. A jestli ano, tak podle toho žijte. Najděte si chlapa, pro kterého budete tou číslo 1 a jenž vám ty děti udělá třeba dvě. Ale hlavně už přestaňte žít jako žebrák, který vezme za vděk pár drobky ze stolu životního štěstí vašeho „chlebodárce“. Dobrý lov!

Poznámka redakce: Postoj Samuela Kaufmana nevyjadřuje názor redakce, ovšem může vysvětlovat hnutí mysli některých mužů či žen ve vašem okolí.

Načítám