Hlavní obsah

Je o 16 let mladší, rád se baví a chodí domů až ráno. Může se po mém boku změnit a dozrát?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Ilustrační fotoFoto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v tom nejedou jen celebrity. Mít mladšího partnera je trend i mezi námi, obyčejnými smrtelnicemi. Vztahy, kde je rozdíl nad deset let a žena je starší, někdy překvapivě dobře fungují. Čtenářka Dita si ale není svým mladším partnerem vůbec jistá. Co jí poradí náš muž?

Článek

Na adresu vztahovaporadna@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Před dvaceti lety jsem se rozvedla. Pak jsem měla dva dvouleté vztahy, které nějak vyšuměly. Líto mi to nebylo, nebylo to ono. No a teď jsem konečně našla muže, s kterým si po všech stránkách rozumíme. Hodně se smějeme, tedy on mě rozesmívá. Sice nevím, jestli má takový smysl pro humor, nebo je trochu hloupý, ale je veselo. Já jsem dvaačtyřicetiletá vysokoškolačka, jemu je dvacet šest a má jen střední. Ale to není problém, myslím, že to ani jednomu z nás nevadí. Mám dva puberťáky, kteří si s ním celkem rozumí. Je tu ale jeden problém. Několik nocí v týdnu tráví s kamarády, chodí do hospody nebo si zatancovat do klubů. Kolikrát se probudím v šest a vedle mě je prázdno, přijde třeba až v sedm ráno. Minule jsem si všimla, že má na uchu šrám. A začalo ve mně hlodat podezření.

Mám strašnou chuť mu vlézt do mobilu, abych získala jistotu. Ale zakazuju si to, nechci být za stíhačku.

Je mladý, nevyskákaný… Sice tvrdí, že je mi věrný, ale kde se tam ten šrám vzal, nedokázal vysvětlit. Představuju si kdeco. Co když je mi nevěrný? Je totiž dost na sex. Mám strašnou chuť mu vlézt do mobilu, abych třeba získala nějakou jistotu. Ale zakazuju si to, nechci být za stíhačku. Když se na to podíváte takhle zvenku, co si myslíte? Je pro mě moc důležité, aby mi byl muž věrný. Jak to mám zjistit nebo jak se smířit s nejistotou? Nebo to zabalit, protože je ten věkový rozdíl moc velký? Dita, 42 let.

Odpověď

Milá Dito, děkuji za důvěru a vaši otevřenou zpověď ve věci tak citlivé, jakou prožíváte. Dnes je 7. prosince. Víte, co toto datum v historii symbolizuje? V tento den, v roce 1941, Japonci napadli Pearl Harbor, a Spojené státy tak vstoupily do druhé světové války. Dodnes se vedou spory o to, zdali se tomuto útoku dalo předejít, škody na majetku a lidské ztráty minimalizovat. Všeobecně se má za to, že selhala práce tajných služeb. Kdyby se to vědělo dříve, mohlo se konat. Odpovědí na vaše dilema tudíž není „zdali“, nýbrž „kdy“. Čím dříve se začnete zajímat o skutečný stav vašeho vztahu, tím dříve získáte odpovědi na zbývající otázky. Ale popořadě.

Nechci být špatným prorokem ani vám svými postřehy brát vaše rodinné štěstí, ale je třeba si uvědomit jednu krutou životní pravdu. Existují vztahy pro dnešek a vztahy pro zítřek. Je mi to velmi nepříjemné, ale váš vztah, milá Dito, je, zdá se, vztahem pouze pro „dnešek“. Nebo to snad berete jinak? Ten chlapec, kterým si zpestřujete svůj zralý věk, respektive nedostatek v četnosti pohlavního života, je pouze atrakcí, která má pobavit a časem zmizet. Vy i já asi víme, že spolu sladký podzim života s největší pravděpodobností trávit nebudete.

Píšete, že je zde „jeden problém“. Nechci být přehnaně kritický, ale těch problémů je tu ohromné množství. Jednak otázka priorit. Vztah s mužem, který většinu volného času tráví s kamarády, po klubech a restauračních zařízeních, bohužel jasně vypovídá o jeho hodnotové orientaci. Vy nejste prioritou, Dito. A přiznejme si to otevřeně - vzhledem k vašemu věku a společenskému postavení není moc čemu se divit. Nevím, jestli by se váš vyvolený za přítomnost starší partnerky v klubu styděl nebo se před kamarády bál, že se zesměšní přítomností inteligentní ženy. Ale záleží na tom? Do jeho světa prostě nepatříte, a není proto divu, že se ráno ve své posteli probouzíte sama…

Píšete o vašem podezření na nevěru, prostopášný život, neloajalitu. Má smysl si při stavu vaší partnerské konstelace ještě vůbec lámat hlavu s tím, co má v mobilu? K čemu by vám bylo zjištění, že kromě vás „nakládá“ po večerech ještě dalším? Takže ano, zabalit to, protože pro toho člověka nic neznamenáte. Ale věřte mi, že s věkem to až tolik nesouvisí.

Poznámka redakce: Postoj Samuela Kaufmana nevyjadřuje názor redakce, ovšem může vysvětlovat hnutí mysli některých mužů či žen ve vašem okolí.

Související témata:
Mladí muži
Nerovné vztahy

Načítám