Hlavní obsah

Rozvedl se kvůli ní, ale vztah jim nefunguje

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahýbal ženě, manželství se mu rozpadalo a jeho milenka toužila, aby se rozvedl a mohli spolu žít. Po čtyřech letech se jí sen splnil, ale pohádkový konec se nekonal. Jako milenci si sice rozuměli, ale jako partnerům jim to nefunguje. Jak je to možné?

Článek

Je to celkem obyčejný příběh. Pavla (38) potkala Radka (42) v práci a přeskočila mezi nimi jiskra. Kdyby Radek nebyl ženatý, nebyl by to asi problém. Jenže on měl manželku a tříleté dítě. „Doma sice spokojený nebyl, ale nechtěl ženu a hlavně dítě opustit. Ale stejně tak to nedokázal ukončit ani se mnou a já jsem se do něj zamilovala,“ vzpomíná Pavla.

Chvíle dokonalého štěstí

Čtyři roky spolu udržovali milenecký vztah a ona si přála jediné: „Strašně jsem po něm toužila, chtěla jsem, aby byl jen můj. Je to zlé vůči jeho ženě, ale chtěla jsem, aby se rozvedl a byl se mnou.“ Nakonec se dočkala. Radek se skutečně rozvedl a začal žít s ní. „Byla jsem tak šťastná,“ říká Pavla.

Jenže zhruba po roce Pavla přemýšlí o rozchodu. „Chvíli to bylo skvělé, ale najednou jsme se začali hádat kvůli naprostým hloupostem. Vůbec nám to neklape. Jsme na sebe neustále naštvaní, už ani nevíme proč,“ popisuje.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Rozvedl se kvůli milence a začali spolu žít. Jenže se také začali hádatFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Zakázané ovoce chutná nejlépe

Odborníky tenhle vývoj moc nepřekvapuje – v praxi se s ním setkávají celkem často. Zásadní příčina je podle nich v tom, že milenecký poměr má určité kouzlo a atmosféru, o kterou ve chvíli, kdy se stane oficiálním, jednoduše přijde. „Milenci jsou spolu s pocity něčeho zakázaného, je to pro ně určitý adrenalin, který je spojený se vzrušením. To je to, co oba ve vztahu hledají. Vášeň, intenzita a riziko jsou jejich hnacím motorem. Jakmile je vztah oficiální, tenhle aspekt vzrušení zmizí,“ popisuje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Každodenní starosti

A jsou tu i další důvody. V mileneckém vztahu jde jen o ty dva. Když se jim podaří se sejít, mají na sebe čas, vnímají jen jeden druhého, užívají si. Společné chvíle jsou velmi cenné, intenzivní, oba se snaží z nich získat co nejvíc. „Při setkáních se zaměřují jen jeden na druhého, vnímají omezenost času, který jim je dán,“ potvrzuje koučka a lektorka Lucie Mucalová.

Jakmile přestanete být milenci, ale stanou se z vás partneři, do vztahu vstoupí i každodenní starosti a povinnosti. Dříve jste řešili rezervaci restaurace a volný byt, nyní se dohadujete, kdo stihne nakoupit, kdo uklidí, kdo odveze auto do servisu, proč pořád není opravený kapající kohoutek...

A k tomu se často přidávají problémy, které souvisejí s předešlými vztahy. Expartneři, děti, noví i bývalí tcháni a tchyně... To jsou faktory, které mají najednou vliv na kvalitu vztahu, a vy v tom prostě neumíte chodit. Je to na vás moc a atmosféra houstne.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Do tajuplného vášnivého vztahu vstoupily každodenní starostiFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Neznáte se

Možná si říkáte, že když s někým několik let spíte a trávíte určitý čas, znáte se. Ale to je omyl. „Je to jako znát pouze část příběhu, znáte jen část toho druhého. Až přechod do reálného vztahu otevře oči pro to, co nebylo doposud viděno. Zatím jste neměli prostor se detailněji poznávat,“ tvrdí Lucie Mucalová.

Víte, jaký je v posteli, že se s ním třeba hezky povídá, asi máte jasno, jaký je jeho intelekt, smysl pro humor a podobně. Ale netušíte, jak funguje v běžném životě. Jak reaguje na krizové situace, jak s ním vypadá hádka, zda je schopen kompromisů a podobně. Vidět se s někým dvakrát týdně na omezený čas je prostě něco jiného než s ním žít.

Klidně se může stát, že zjistíte, že se k sobě nehodíte. Klape vám to jako milencům, ale pro skutečný život to není. „Milenecký vztah je únik z reality, která vás ale vždy, někdy dříve, někdy později, dožene,“ dodává Lenka Černá. A i když si tuhle realitu představujete růžově, může být spíš pořádně temná.

S láskou to není jednoduché a někdy není výhra být manželkou ani milenkou – obzvlášť když uvíznete ve spárech notorického nevěrníka. Toto jsou nejslavnější sukničkáři: Tyhle muže byste doma nechtěly.

Reklama

Načítám