Hlavní obsah

Rok módy a krásy v kostce: Diverzita a comebacky z 90. let

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Pojďte si zrekapitulovat, jaké nádherné šaty, účesy a trendy v líčení i módě přinesl rok 2019. Nechybí ani kreace Jennifer Lopez, ani módní comebacky z devadesátých let.

Článek

Tento rok by na poli módy vystihovala témata udržitelnost a diverzita neboli rozmanitost nabídek i kampaní. Mezinárodní módní platforma Lyst sestavila žebříček toho, co se v loňském roce nejvíc hledalo na internetu, sociálních sítích a online magazínech. A právě tyhle dva aspekty rezonovaly nejvíc. Co v roce 2019 hýbalo světem módy?

Přední místa v médiích a na sociálních sítích obsadila začátkem podzimu Jennifer Lopez (50) v zelených „jungle“ šatech od Versace. O půl roku dřív zářila Lady Gaga (33) na Oscarech, a to nejen díky svému hudebnímu úspěchu k filmu Zrodila se hvězda (2018).

Módní rozmanitost a trendy comebacky

Udržitelnost hraje prim, proto není „in“ kupovat oblečení jen na jednu sezonu, důraz se klade na kvalitnější zpracování i materiály. Druhým aspektem je diverzita, což ve zkratce znamená nabídku konfekce pro ženy nejen s mírami modelek, ale i ženy krev a mlíko. Vzrůstá také poptávka po genderově neutrální módě.

Návrat slaví batika, kterou můžete vidět na tričkách a šatech. Do stejné kolonky devadesátkových trendů zařadil Lyst i comeback hranatých špiček bot a šaty se špagetovými ramínky. Pojďte se kochat a rekapitulovat rok 2019. Pokud se řadíte mezi módní nadšence, tohle by vám nemělo uniknout!

Rihanna a spodní prádlo pro všechny

Foto: Profimedia.cz

Rihanna v jedné z kampaní pro značku vlastní kolekce spodního prádla Savage X FentyFoto: Profimedia.cz

Vizionářkou rozmanitosti je rozhodně barbadoská zpěvačka, a teď už i návrhářka, Rihanna (31). Její kosmetická řada Fenty Beauty nabízí obrovskou škálu odstínů – od nejsvětlejšího až po ten nejtmavší, což konvenční značky často opomíjejí. Svět šílel z její přehlídky spodního prádla značky Savage X Fenty.

Už minulý rok sklidila velký úspěch na newyorském týdnu módy. Přehlídka byla oslavou ženství ve všech jeho podobách i tvarech a letos ho zopakovala s novou kolekcí. Letošní show se nesla ve stejném duchu. (Na rozdíl od přehlídky Victoria’s Secret, která se letos nekoná) Tleskáme všem pokusům svrhnout celulitidu ze „seznamu hříchů“.

Kromě kolekce spodního prádla Savage X Fenty a kosmetické řady Fenty Beauty představila v květnu oblečení pod značkou Fenty. Její snaha byla oceněna, stala se první ženou, jejíž brand se dostal pod francouzský koncern LVMH, který zastřešuje luxusní značky. Rok 2019 by jednoduše šlo přejmenovat na „rok Fenty“.

Jennifer Lopez pro Versace

Foto: Profimedia.cz

Svůdná JLo s návrhářkou Donatellou Versace na letošním fashion weeku v Miláně, vpravo je v původních šatech na Grammy v roce 2000Foto: Profimedia.cz

Rok 2000 a 2019 a Jennifer Lopez (50) vypadá, že nezestárla ani o minutu a je ještě v lepší formě než před skoro dvaceti lety. Proslulé šaty s velkým výstřihem (jestli se to dá ještě tak nazývat) vynesla na předávání cen Grammy před 19 lety. Letos v září si oblékla ty samé, jen trochu vylepšené a ještě víc odhalené, a ovládla týden módy v Miláně po boku Donatelly Versace (64).

Lady Gaga a její dokonalá róba

Foto: Profimedia.cz

Lady Gaga na předávání Oscarů v únoru 2019Foto: Profimedia.cz

Rozmanitost potvrzuje i to, že se na výsluní dostal jak trochu vagabundský streetstyle, tak i jemný holčičí, někdy až barbie look v podobě neonových barev a sladkých volánků, perel a všechno romantického. Často tak trochu na hraně vkusu. My ale nejvíc obdivovali róbu Lady Gaga (33) na předávání Oscarů. Oslňovala klasickou krásou v šatech od Alexandera McQueena (†40), které nám připomněly Audrey Hepburn (†63) ve Snídani u Tiffanyho (1961).

Beyoncé a návrat francouzské manikúry

Foto: Profimedia.cz

Detail na nehty Beyoncé, která udělala francouzskou manikúru opět trendy záležitostíFoto: Profimedia.cz

Nevěřili jsme, že by se ještě někdy objevila francouzská manikúra na nehtech trendsetterů, jako je Bella Hadid (23) nebo Beyoncé (38). Stalo se a svět se do klasické úpravy nehtů znovu zamiloval. (Jak „francii“ nosit moderně?)

Lucy Boynton a výrazné linky

Foto: Profimedia.cz

Grafická linky v podání Lucy Boynton, která se nebojí zkoušet různé styly v líčeníFoto: Profimedia.cz

Díky filmu Bohemian Rhapsody (2018) se herečka Lucy Boynton (25) stala okamžitě beauty ikonou. Není divu, nebojí se experimentovat s výrazným líčením a jako jedné z mála jí to opravdu sluší. Grafická linka je na mladé herečce prostě skvělá.

Gigi Hadid a trendy devadesátky

Foto: Profimedia.cz

Na modelce Gigi Hadid vidíte kombinace obou trendů z devadesátek, které si prošlapaly cestu zpět – batika a kabelka zvaná „baguette bag“Foto: Profimedia.cz

Do módy se letos vrátila „baguette bag“. Říká se tak menší, podlouhlé kabelce s kratším popruhem na rameno, protože ji nosíte přesně v místech, kde byste nesly i francouzskou bagetu. Proslavila ji Carrie Bradshaw (hrála ji Sarah Jessica Parker, 54) v seriálu Sex ve městě (1998–2004) a za jejím vznikem stojí značka Fendi. Oblíbila si ji i královna všech módních trendů Gigi Hadid (24), která si k ní zvolila svěží batikované tričko.

Kdo další je módní ikonou současnosti? Podívejte se na outfity vévodkyně ze Sussexu!

Reklama

Související témata:

Načítám