Hlavní obsah
3,3
(202)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Listové těsto je skvělé v tom, že je naprosto univerzální: ať už do něj dáte cokoliv, vždycky to bude dobré! My jsme tuhle jeho vlastnost využili pro přípravu závinu s pórkem a celými vejci, který se hodí nejen jako svačina do krabičky.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 pórky
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 50 ml bílého suchého vína
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a pepř
  • 1 balení vyváleného listového těsta
  • 3 vejce
  • 1 vejce na potření
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nahrubo a zpěňte ji na troše másla. Přidejte na kolečka nakrájený pórek a restujte do změknutí, než začne pórek hnědnout. Přidejte prolisovaný česnek a nechte rozvonět. Teď podlijte vínem a nechte ho odpařit. Směs ochuťte hořčicí, solí a pepřem. 

02.

Mezitím, co bude směs chladnout, uvařte vejce. Dejte je do vody a od bodu varu jim stačí asi 4–5 minut, ještě se pak trochu dodělají při pečení.

03.

Troubu zapněte na 180 °C. Listové těsto rozrolujte přímo na plechu, abyste hotový výrobek nemuseli nikam přenášet. Rovnoměrně na něj rozprostřete vychladlou pórkovou směs, s výjimkou asi 2 cm od okrajů. Pokud byste ji použili horkou, tak se těsto začne rozpouštět, pozor na to. 

04.

Doprostřed podélně položte oloupaná uvařená vejce a roládu zaviňte tak, aby pórková směs byla i navrch vajec a ta byla opravdu uprostřed závinu. Uzavřete konce, těsto přes sebe lépe drží, pokud jej potřete kapkou vody. 

05.

Roládu potřete rozšlehaným vejcem, dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 25–30 minut dozlatova.

Listovému těstu sluší slané náplně i v dalších podobách. Třeba jako párečky v šátečku nebo kuličky s kozím sýrem.

Reklama