Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Masové kuličky můžete vytvořit z dvojité dávky a část uložit do mrazáku. Jsou totiž nesmírně univerzální. Do rajské omáčky, se salátem do bagety a různých wrapů, nebo jen jako rychlé party pohoštění. V tomhle receptu je použito krůtí maso – berte ho jako inspiraci. Volba masa a omáčky je na vás.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 porcí
Masové kuličky
  • 500 g krůtího masa
  • 1 ks vejce
    3
  • 1 ks rohlíku
    1
  • 50 ml mléka
    7
  • 1 hrst strouhanky
    1
  • 1 lžička dijonské hořčice
    10
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Košíčky
  • 1 plát listového těsta
    1
  • 100 ml BBQ omáčky
    9
    10
  • 50 g vyzrálého čedaru
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

01.

Nejdřív si připravte masové kuličky. Umelte najemno krůtí maso. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Starší rohlík nakrájejte na drobné kostičky a zvlhčete mlékem. Nechte chvíli nasáknout a vyždímaný přidejte k masu. Přidejte všechny další ingredience kromě strouhanky a pořádně promíchejte. Přidejte strouhanku v takovém množství, aby hmota byla vláčná, ale daly se z ní tvořit kuličky. Plech vyložte papírem na pečení. Navlhčenýma rukama tvořte z hmoty kuličky o velikosti vlašského ořechu a klaďte na plech. Povrch pokapejte olejem a pečte asi 35 minut. Z téhle dávky uděláte asi 18 kuliček.

02.

Z listového těsta vykrojte 12 koleček s průměrem asi 10 cm. Vyložte jimi formy na muffiny – okraje zvlňte a ani se nemusíte snažit těsto do košíčku pěchovat – stačí volně vložit. Spodek těsta propíchejte vidličkou. Do každého košíčku dejte lžičku BBQ omáčky, vložte masovou kuličku a povrch posypte strouhaným čedarem. Pečte při 200 stupních asi 15 minut.

03.

Košíčky podávejte s čerstvým zeleninovým salátem, jsou chutné teplé i studené.

Milujete masové kuličky? V jaké úpravě je máte nejraději? 

Související témata:

Načítám