Hlavní obsah

Vaječné recepty: Pro Velikonoce, jak mají být

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Vejce a Velikonoce k sobě patří, stejně jako k sobě patří kapr a Vánoce. A aby vám nedošla inspirace, jak s vajíčky (hlavně s těmi vařenými natvrdo) naložit, připravili jsme pro vás několik receptů. Stačí si jen vybrat.

Článek

Ve městech tradice pomlázky pomalu mizí a už jenom občas potkáte koledníky s košíky plnými barevných vajec. Na vesnicích se ale pořád drží a vajíčka natvrdo se v tomhle období vyskytují v domácnostech hojněji než obvykle, alespoň jako barevná dekorace. Po Velikonocích pak každoročně řešíme problém, jak s nimi naložit. Jak dlouho vydrží čerstvá a jak je co nejchutněji zpracovat?

Jak dlouho vydrží vejce vařená natvrdo?

Nelekejte se, když má vajíčko po rozkrojení šedivý až namodralý povlak kolem žloutku, neznamená to, že je zkažené. Tento jev vzniká, když vajíčko vaříte příliš dlouho, a je to jenom estetická vada. Vejce ve skořápce uvařená natvrdo vydrží v lednici v dobré kondici 10-14 dní. U těch, která sloužila jako dekorace a zdobila stůl v pokojové teplotě, se ale trvanlivost výrazně zkracuje a k jídlu jsou maximálně 2-3 dny (uchovávaná v teplé místnosti ještě kratší dobu). Vykoledovaná vajíčka proto co nejrychleji uložte do lednice a zpracujte co možná nejdřív.

Nakládaná vejce

Vajíčka natvrdo naložená ve výrazném láku poslouží jako rychlá pikantní večeře nebo jednoduché pohoštění pro nečekané návštěvy. Chutí připomínají klasické utopence a koneckonců… proč je rovnou nenaložit zároveň s buřty? Milovníci exotičtějších chutí můžou zkusit klasický čínský recept: vajíčka v silném nálevu z čaje a sójové omáčky jsou nejenom chutná, ale také krásně mramorovaná.

Klasikou jsou pak vajíčkové pomazánkyplněná vejce. Co ale uvařit dále?

Polévky s vejci

Když přidáte uvařené vajíčko k polévce, zvýšíte podíl bílkovin, bude sytější a s přehledem poslouží jako lehčí večeře.

Hlavní jídla s vejci

Krémové omáčky jsou pilířem české kuchyně. Servírované s vajíčkem místo uzeniny budou zdravější a suroviny pořídíte za pár korun.

Španělský ptáček, francouzské brambory a sekaná plněná vajíčkem patří mezi nejoblíbenější klasiku. Nabídněte je rodině a zabijete dvě mouchy jednou ranou. Sklidíte ovace a spotřebujete další vejce.

Reklama

Načítám