Hlavní obsah

Rosí se vám doma okna? Možná je chyba ve vás!

Foto: Thinkstock

Pěkný pohled na okno, které se nerosí? K tomu můžou přispět například i roztažené žaluzieFoto: Thinkstock

Reklama

Pozorujete, jak se s příchodem chladnějšího počasí rosí vaše okna? Děti to možná potěší, protože se na ně dá kreslit prsty, avšak vy zbystřete. Zamlžené tabulky znamenají vyšší vlhkost v interiéru. Co s ní?

Článek

Máte doma nadměrné vlhko? Nejprve vás možná napadne, že jsou na vině nekvalitní okna nebo jejich špatné osazení do stavebního otvoru. To je možné. Ale nemusí to být nutně pravda.

Vlhkost k vám domů může pronikat i póry ve zdech, narušenými základy, špatně těsnícím vodovodním řadem a podobně. A do třetice může jít o vás – jak se doma chováte. Zatímco stavební závady sami neodstraníte, svoje jednání změnit můžete.

Foto: conrad

Aktivní odvlhčovač vzduchu 561115 ke své práci potřebuje zdroj elektrické energie, podle vlhkosti vzduchu a pokojové teploty odvlhčí až 0,25 l za 24 hodin. Využívá technologii Peltierova článku – na chladící straně kondenzuje vlhkost, a ta poté stéká do nádobky (za 1590 Kč)Foto: conrad

Trocha „vlhké“ teorie

Lidský organismus „vyrábí" vodu dýcháním a pocením, čili i tehdy, když nic neděláte. Jenže doma také vaříte, vytíráte podlahu, žehlíte… A při tom všem zásobujete vzduch vlhkostí. Uvádí se, že čtyřčlenná rodina denně vyprodukuje více než 10 litrů vodní páry.

K vyšší vlhkosti přispívají i vaše zvyklosti, třeba když se častěji sprchujete než koupete, sušíte prádlo a přitom máte všude zavřená okna, správně neodvětráváte kuchyni a koupelnu, více používáte plasty (porézní materiály, jako je například dřevo, dokážou vlhkost pohlcovat i uvolňovat)… Výsledek? Vysoká vlhkost vzduchu, která je živnou půdou pro vytváření plísní, ale třeba i množení roztočů. O těchto rizicích se dočtete i zde: Bydlení: Zatočte s plísní jednou provždy!).

Foto: archiv firmy

Trápí vás vyšší vlhkost v bytě? Jak na tom skutečně jste, zjistí vlhkoměr. Nebo si pořiďte praktickou meteostanici, jako například model Hyundai WSC 2032. Kromě teploty monitoruje vnitřní i vnější vlhkost, a navíc funguje jako fotorámeček (od 2499 Kč)Foto: archiv firmy

Proč se okna rosí?

Vlhkost vzduchu neexistuje sama o sobě, souvisí s teplotou. Čím budete mít doma teplejší vzduch, tím více vlhkosti dokáže pojmout. A když hodně vlhký a teplý vzduch nemá kam „utéct“, bude se hromadit na chladnějších plochách. Nejčastěji jde právě o okenní skla.

A proč se okna nerosí v létě? Jsou otevřená téměř stále. Ovšem jak se ochladí, často doma větráte méně, a voda ve vzduchu se může hromadit. Ověřit si, jak na tom jste, pomůžou vlhkoměry, pro prvotní orientaci existují i jednoduché papírové měřice, jež si lze zdarma objednat na internetu. Obecně by se vlhkost v interiéru měla pohybovat mezi 40 až 60 procenty.

Foto: Henkel

Pro menší místnosti je určený Ceresit Stop vlhkosti Micro, který se obejde bez elektřiny. Díky pohlednému designu ho nemusíte nikam schovávat, naopak ho lze vystavit třeba i na poličku vedle knih (přístroj včetně 1 tablety 2v1 redukující pachy a pohlcující nadměrnou vlhkost, cena se pohybuje mezi 235 a 280 Kč)Foto: Henkel

Větrat? Větrat. Ale intenzivně!

Jen mikroventilace nestačí. Teorie praví, že byste měli jednou za dvě hodiny kompletně vyměnit vzduch v místnosti. A to zcela otevřenými okny ve všech místnostech po dobu několika minut. Samozřejmě když jste doma; pokud pobýváte mimo, nepřispíváte ke zvyšování vzdušné vlhkosti.

Foto: Henkel

Ceresit Stop vlhkosti pracuje bez elektřiny. Jeden přístroj vystačí na místnost o rozloze do 20 metrů čtverečních. Mezi přístrojem a například stěnou je třeba dodržet deseticentimetrovou mezeru, a to kvůli optimální cirkulaci vzduchu (cena přístroje včetně jedné tablety se pohybuje od 240 do 299 Kč)Foto: Henkel

„Já to dělám tak, že otevřu okno a dveře, stoupnu si do středu vzdálenosti mezi nimi, a když ke mně zvenčí přijde chladný vzduch, zavřu je,“ nabízí tip RNDr. Kateřina Klánová, CSc., odbornice na plísně v bytech. A dodává, že venkovní vzduch je studený a mnohem sušší než v interiéru, u vás doma se ohřeje, a tím vzroste jeho schopnost pohltit vlhkost. Ostatně pravidelné větrání je nutné i kvůli výměně vydýchaného vzduchu s vysokým obsahem oxidu uhličitého za čerstvý s vyšším množstvím kyslíku.

Foto: conrad

Ve srovnání s elektrickými pohlcovači vlhkosti Pingi i-Dry L nepotřebuje baterie ani elektrický kabel, jen ho musíte nabít. Pak ho postavte či zavěste, třeba i do šatní skříně nebo spíže (za 629 Kč)Foto: conrad

Pomůžou i odvlhčovače

Co dělat

  • když nelze větrat v dostatečné míře (třeba koupelna bez oken),
  • v prostorách, jež se málo vytápějí nebo nevytápějí vůbec (sklepy, garáže, půdy, chaty…),
  • v kuchyni, kde digestoř nemá vlastní odtah,
  • v případě, že ani intenzivní větrání není efektivní?

Pomůžou vám odvlhčovače. Pro běžné použití v domácnosti, kde neřešíte například následky povodní, se hodí kompaktní výrobky pracující na elektřinu, ovšem prodávají se i odvhčovače s granuláty či tabletami, které nepotřebují elektrickou energii. „Například přístroj s tabletami si koupíte jednou, a když se tableta kvůli absorbované vlhkosti časem rozpustí, dokupujete už jen náhradní tabletu,“ uvádí David Fríbert ze společnosti Henkel.

Pokud jste změnili svoje zvyklosti, větráte (téměř) jako o život, používáte odvlhčovače, a přesto se okna stále rosí, znamená to jediné – hledejte příčinu ve stavební závadě.

Reklama

Související témata:
Tabulky

Načítám