Hlavní obsah

Rozbor vlasů: odhalí pravdu o vašem zdraví!

Foto: Thinkstock

Krásné vlasy jsou chloubou každé ženyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z podrobného rozboru vlasů se dozvíte mnohem více než jen fakt, zda jsou pevné, zdravé, s dobrou strukturou a kvalitou. Z vlasové analýzy můžete zjistit, zda vám nechybí ten či jiný minerální prvek, zda tělo nesužuje nějaká nemoc nebo jaký jste metabolický typ. To vše vám může výrazně pomoci ke zkvalitnění zdraví i celého života.

Článek

Vaše vlasy toho o vás prozradí možná mnohem více, než byste si mnohdy sami přáli. Jsou totiž poměrně dobrým indikátorem zdravotního stavu, psychického i fyzického rozpoložení, ve kterém se právě nacházíte. Ve vlasech se ukládají minerální i stopové prvky, které jsou obsažené i v těle.

Možná si říkáte, proč dělat rozbor vlasů, když si můžete jednoduše nechat odebrat krev a zjistit vše potřebné z ní. Na rozdíl od rozboru krve, který je do značné míry hodně ovlivněný aktuální situací (denní dobou, stravou a podobně) a mění se třeba jen v rozsahu pár hodin, je analýza vlasů mnohem objektivnější. Odráží stav organismu z dlouhodobého hlediska. Ve vlasech se navíc také ukládají toxické prvky, které běžný rozbor krve neodhalí. Přitom například přítomnost olova, rtuti a hliníku může být velmi nebezpečná.

V těhotenství je rozbor vlasů zkreslený

Analýza vlasů se ve světě používá již více než dvacet let, k nám se dostala teprve nedávno. Je vhodná pro všechny, kteří dbají na vlastní zdraví. Nezáleží na věku, pohlaví ani kondici. Navíc jde o proceduru naprosto nenáročnou a bezbolestnou, které se není třeba nijak obávat. „Jedinou skupinou lidí, u které se vlasová analýza nedá dost dobře použít, jsou těhotné a kojící ženy. V průběhu těhotenství a kojení je totiž organismus velmi hormonálně rozkolísán, a proto by výsledky analýzy mohly být zkreslené,“ říká ing. Jan Štěpán, který rozbor vlasů provádí. „Analýzu vlasů je pak vhodné provést nejdříve 6 měsíců po ukončení kojení.“

Foto: Thinkstock

Analýza vlasů se používá již přes dvacet let, u nás je zatím v plenkáchFoto: Thinkstock

Některým nemocem můžete i včas předejít

Chcete si ověřit spalování a rychlost vašeho metabolismu? Také v tom vám může analýza vlasů pomoci. Zjistí nejen to, jak rychle spalujete energii, ale také ke kterému metabolickému typu patříte, což vám může následně pomoci najít ideální způsob stravování. (Jak vypadá strava podle metabolického typu? Přečtěte si článek Dieta podle metabolického typu: I vy zhubnete!).

„Tato informace je klíčová pro nastavení správných stravovacích návyků. Odborník na analýzu vlasů je schopen z výsledků dále určit i potenciální zdravotní problémy, které se ještě navenek neprojevují, a tím jim třeba i předejít. Jde především o nemoci a zdravotní problémy typu osteoporóza, problémy se štítnou žlázou, cukrovka a potíže imunitního systému,“ říká Jan Štěpán.

Názory na spolehlivost se různí

Někteří odborníci jsou k rozborům skeptičtí, jiní jej berou jako spolehlivé vodítko k řešení různých zdravotních problémů. „Podle našich výzkumů je především analýza stopových prvků z vlasů velmi spolehlivá. Koncentrace minerálů a stopových prvků je ve vlasech přibližně 50x vyšší než v krvi a moči. Proto i stanovení jejich obsahů a poměrů je mnohem přesnější,“ tvrdí Jan Štěpán.

Jiný názor má MUDr. René Vlasák z Centra preventivní medicíny Prevence 2000. „Na naší klinice analýzu vlasů neprovádíme, protože si myslíme, že uvedené údaje lze získat mnohem snáze a také spolehlivěji. Skepticky se k této metodě staví také mnoho mých kolegů odborníků," říká. „V důsledku však nejde o to, jakým způsobem se dobereme toho, co vám chybí, ale o to, zda s tím pak dokážete správně naložit a vylepšit své zdraví. Problém je totiž v tom, že některé laboratoře vám pouze provedou rozbor, ale k výsledkům vám již nic dalšího neřeknou. Vy pak musíte s ,papírem' zase jinam."

Před rozborem si vlasy nemyjte šamponem

Samotného procesu analýzy vlasů se bát nemusíte. Nejde o nic bolestivého ani nepříjemného. Stačí pár pramínků vlasů, ideálně ze zadní části hlavy a těsně od pokožky. Vlasy se pak pošlou do laboratoře, kde provedou příslušná vyšetření. I když jsou vlasy poměrně stabilním hodnotícím materiálem, existuje pár faktorů, které mohou jejich diagnostiku ovlivnit. Předně byste si je neměli těsně před vyšetřením barvit nebo umývat šamponem s obsahem zinku. Také plavání v přechlorovaném bazénu může výsledky ovlivnit (zvýší výskyt sodíku a mědi). Pokud se tedy rozhodnete analýzu vlasů podstoupit, umyjte si je dva dny před rozborem, a později si je maximálně osprchujte čistou vodou.

Nadchla vás tato diagnostická metoda? Pak si budete muset připlatit. Zdravotní pojišťovny ji totiž zatím neproplácejí a ani se k tomu v blízké době nechystají. Na kolik vás rozbor vlasů v komerční laboratoři vyjde? Připravte si přibližně dvě tisícovky… Laboratoří, které v České republice rozbor vlasů nabízejí, je jen pár a většina funguje pouze „na dálku". To znamená, že si vlasy musíte sami odebrat, a pak je do laboratoře poslat poštou. Na výsledek si následně počkáte asi 14 dní.

Nechali byste si někdy udělat rozbor vlasů? Co by vás nejvíce zajímalo?

Reklama

Související témata:

Načítám