Hlavní obsah

Rozchod a věci po expartnerovi: Vyhodit, nebo schovat?

Foto: Thinkstock

Je jako stín. Kam se podíváte, tam svého ex vidíteFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozešli jste se. Vy teď bojujete se smutkem a ztěžují vám to vzpomínky. Kam se kouknete, tam je něco, co vám ho připomíná. Jak se k těm věcem zachovat? Zničit je? Nebo to vydržet a nechat si je?

Článek

Fotky, dárky od něj, suvenýry ze společných dovolených. Všude kolem vás jsou věci, které vám připomínají vašeho bývalého partnera a šťastné chvíle, které spolu prožili. A kterým je teď konec, protože jste se rozešli. Máte několik možností, jak s věcmi, které vaši bolest násobí, naložit.

Rituály pomáhají, ale...

Můžete se samozřejmě všech těchto věcí zbavit. Zničit je, zahodit, prodat, rozdat. „Záleží samozřejmě na tom, o jaký předmět se jedná a jakou máte vnitřní sílu se jich zbavit. Zažila jsem ale klientky, které si z takového úklidu a likvidování udělaly rituál a bavilo je například fotografie spálit nebo roztrhat. I to může být určitá terapie,“ říká kouč partnerských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Takže pokud cítíte, že by vám takový proces mohl pomoci, klidně určité věci nenávratně zničte. Může vám to pomoci vybít vztek (za to, že vás opustil a zradil), zbavit se ho, a to je celkem důležitá fáze jakési porozchodové rekonvalescence. „Chce to ale vždy dělat po zralé úvaze, nikoli zkratkovitě, abyste pak později nelitovali,“ radí Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Fotografie připomínají šťastné chvíle, které jste spolu prožili, a které jsou pryčFoto: Thinkstock

A co „archivace“?

Radikální řešení ale nejsou úplně ideální. Nejspíš není zcela rozumné spláchnout do záchodu zlaté náušnice, které jste od něj dostala k výročí, nebo spálit úplně všechny fotografie, dopisy, vzkazy a podobně. Koneckonců jde o věci, které připomínají část vašeho života, etapu, která pro vás byla nějakým způsobem určující a důležitá. „Jakkoli se to teď třeba nezdá, může přijít čas, kdy budete chtít na bývalého partnera zavzpomínat, protože už vůči němu nebudete cítit žádné negativní emoce,“ říká Lenka Černá.

Tady je důležité jen vytáhnout dané věci opravdu až ve chvíli, kdy jste si jistá svou emoční stabilitou, tím, že máte minulost vyřešenou a již vás rozchod nebolí a netrápí.

Pryč z očí

Ať už se ale s věcmi rozhodnete udělat cokoli, platí zásadní pravidlo. Co oči nevidí, srdce (tolik) nebolí. Můžete předměty, které vám připomínají vašeho ex, klidně vyhodit, nebo schovat, rozhodně je ale nenechávejte tam, kde je máte na očích.

Foto: Thinkstock

Netrapte se víc, než je nutné. Raději věci, které vám ho připomínají, ukliďteFoto: Thinkstock

Uléhat každý večer do postele a dívat se na jeho fotografii vystavenou na nočním stolku zavání sebemrskačstvím. „Nebylo by dobré do čehokoli se hned v prvních dnech nutit, po nějakém čase je ale třeba se znovu vzchopit, od bývalého partnera se energeticky odpojit a předměty, které nám ubližují, z našeho dosahu odstranit. Osobně mám ráda představu toho, že jen když se zbavíme věcí a zvyků, které jsou v našem životě nefunkční, jedině pak se uvolní místo pro něco nového a krásného. Období po rozchodu je ideální čas pro to si uvědomit, co jsou ty věci, které si do svého života a toho prostoru, který v něm po rozchodu vznikl, chci přitáhnout," radí kouč partnerských vztahů Barbora Sedláková.

Rozumné je třeba dané věci složit do krabice a uložit je na dno skříně. Po čase, kdy se alespoň trochu zklidníte a emoce dají prostor i rozumu, můžete je znovu všechny projít a vytřídit. Něco si necháte, něco vyhodíte, každopádně budete mít jistotu, že jste to neučinili v afektu.

Co jste s věcmi připomínajícími vám ex-partnera udělaly vy?

Reklama

Načítám