Hlavní obsah

Roztroušená skleróza: Proč je tak těžké nemoc odhalit brzy?

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se jí nemoc tisíce tváří, protože škála jejích projevů je velmi široká a do běžného života zasahuje bezpočtem způsobů. Všechny rozmanité příznaky roztroušené sklerózy mají ale jedno společné: jsou velmi nepříjemné, omezující a bez léčby se zhoršují.

Článek

Roztroušená skleróza (RS, ereska) je záludná autoimunitní nemoc, která napadá centrální nervový systém (CNS), tedy mozek a míchu. Postupně ztěžuje a znemožňuje nervovým vláknům přenášet vzruchy a komunikovat spolu, což je pro správnou činnost nervů v celém těle naprosto zásadní. Podle toho, který nerv je poškozený, vznikají velice rozmanité příznaky – zpočátku bývají nenápadné a mohou být přisouzeny únavě či jiným onemocněním.

Proč je stanovení diagnózy tak obtížné?

Právě pro tuto různost projevů je RS těžké odhalit a mezi počátečními signály a definitivním určením diagnózy někdy uběhne až sedm let. „Diagnostika je velmi obtížná i proto, že první příznaky jsou u jednotlivých osob často velmi netypické,“ vysvětluje neuroložka Jana Nováková s tím, že po odeznění konkrétního problému se tentýž symptom už nemusí opakovat a objeví se místo něj jiný. RS navíc u různých lidí probíhá značně odlišně.

Příznaky se objevují a mizejí

Identifikaci ztěžuje i průběh RS: děje se v atakách (vzplanutích), kdy se příznaky důrazně objeví a po čase (dny, týdny i měsíce) se situace uklidní. Ale jen zdánlivě. „Po odeznění ataky se zdravotní stav již nikdy nevrátí k normě a každá další přidává pokračující postižení funkcí podle umístění postiženého nervu,“ říká Jana Nováková.

Ženy RS postihuje častěji

RS ohrožuje výrazně víc ženy než muže – podle statistik až třikrát. Stav se může zhoršit vlivem vysazení prášků v těhotenství, po porodu a během kojení, a to kvůli hormonálním změnám. Podobně jako u dalších autoimunitních onemocnění, nelze úplně předem předvídat, jak se bude v různých situacích vyvíjet, proto je dobré vše konzultovat s lékařem.

RS se nevyhýbá ani slavným: trpí jí hvězda akčňáků o Hellboyovi Selma Blair (49), Christina Applegate (49) ze seriálu Ženatý se závazky a také slovenská zpěvačka Tina (37).

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Nemoc se často zpočátku ozývá přechodným zhoršením zraku jednoho okaFoto: puhhha, Shutterstock.com

Jak začíná roztroušená skleróza

Příznaky jsou různorodé, přesto jsou některé běžnější. „Jedním z nejčastějších počátků je zánět očního nervu, který obvykle způsobí přechodné zhoršení zraku jednoho oka,“ říká profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně. Často se mluví i o necitlivosti, mravenčení a nezvladatelném třesu různě po těle a o potížích s rovnováhou i koordinací.

Vliv na psychiku a sex se podceňuje

Méně se už hovoří o dalších nepříjemných důsledcích poškozených nervů. Jsou to problémy s močením a vyprazdňováním (zácpa, či naopak inkontinence), sexuální dysfunkce (bolest při styku, poruchy erekce a ejakulace, nedosahování orgasmu) a psychické potíže: RS ovlivňuje paměť, rozsah pozornosti a schopnost mluvit a způsobuje deprese. To všechno jsou příznaky, které hlásí, že je s CNS něco hodně v nepořádku.

Kdy jít k lékaři a co opravdu nepodcenit

Pokud vás podobné symptomy trápí, případně se čas od času objeví „něco nového“, poraďte se s praktickým lékařem. Je pravděpodobné, že příčina obtíží bude ležet v něčem jiném, přesto je důležité vyšetření u neurologa! U RS se totiž hraje o čas.

„Zároveň je vhodné dodat, že ne každý takový příznak automaticky znamená, že má člověk eresku!“ uklidňuje Ondřej Sobotka, praktický lékař a spolutvůrce projektu Virtuální sestra Emmy. Co je ovšem skutečně varující, je stav, kdy se vám po zahřátí organismu (cvičení, horké počasí, vytopená místnost, teplá koupel…) na chvíli zhorší zrak. V takovém případě s návštěvou lékaře neotálejte!

Foto: HENADZI KlLENT, Shutterstock.com

K častým počátečním příznakům patří přechodná ztráta citlivosti jedné dolní končetinyFoto: HENADZI KlLENT, Shutterstock.com

Jak vypadá vyšetření: co musí lékař zjistit

Situaci komplikuje i to, že neexistuje žádný jednoduchý test, který by RS jednoznačně potvrdil, nebo vyvrátil. „K určení diagnózy musí lékař najít důkazy o poškození v nejméně dvou oddělených oblastech CNS a vyloučit ostatní možné diagnózy způsobující podobné příznaky: například lymeskou boreliózu, jiná autoimunitní onemocnění, některé vzácné dědičné poruchy a AIDS,“ vysvětluje Jana Nováková. Viditelné poškození nervů pomohou lékařům zobrazit magnetická rezonance a počítačová tomografie (CT), odbírá se mozkomíšní mok (= lumbální punkce).

Jak se léčí roztroušená skleróza

RS se nedá vyléčit. Moderní léčba však většinou výrazně zpomaluje průběh a tlumí projevy – nemocní sportují, pracují, ženy rodí děti. RS se léčí ve speciálních centrech, užívají se protizánětlivé kortikoidy, imunosupresivní léky a injekční biologická léčba. Zásadní je ulevovat i od jednotlivých příznaků – důležité jsou léky proti bolestem, sexuálním obtížím, závratím a depresím. Velmi vhodná je fyzioterapie a psychoterapie, ulevuje i hipoterapie nebo hra na hudební nástroj, která podporuje rozvoj mozku.

Roztroušená skleróza

Popis: Autoimunitní nemoc, která napadá centrální nervový systém.

Příznaky: velmi různorodé: přechodné zhoršení zraku, problémy s pohyblivostí, ztráta citlivosti a mravenčení, ztuhlost, poruchy vidění, chronická únava, slabost, závratě, malátnost, později se mohou projevit potíže s ovládáním močového měchýře, problémy s myšlením a řečí.

Inkubační doba: Není.

Léčba: Nemoc se nedá vyléčit, moderní léky výrazně zpomalují průběh a tlumí projevy, užívají se protizánětlivé kortikoidy, imunosupresivní léky a injekční biologická léčba. Zásadní je ulevovat i od jednotlivých příznaků.

Prevence: Zásadní prevence neexistuje, obecně lze doporučit péči o fyzickou a psychickou kondici.

Načítám