Hlavní obsah

Brzké signály demence: Čeho si všímat?

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mozek věkem stárne, paměť se zhoršuje a reakce zpomalují. To ale neznamená, že každý senior musí trpět demencí. Velkou roli hraje životní styl a včasná diagnóza. Platí totiž, že čím dřív nemoc odhalíte, tím úspěšnější může být léčba. Kdy zpozornět a poradit se s lékařem?

Článek

Demence je neurodegenerativní onemocnění, které člověka postupně zbavuje soběstačnosti. „Nejčastější příčinou je Alzheimerova choroba, na vině ale mohou být i jiné stavy, jako je cévní mozková příhoda, cirhóza jater, úraz nebo onemocnění žláz s vnitřní sekrecí, jako je slinivka nebo štítná žláza,“ říká Ludmila Mazylkinová, vrchní praktická lékařka společnosti Moje ambulance.

Příznaky: jak se projevuje demence

Syndrom demence zahrnuje celé spektrum symptomů. „Jde zejména o zhoršování kognitivních, tedy poznávacích, funkcí – paměti, orientace, koncentrace, schopnosti se vyjadřovat a porozumět řeči a podobně,“ vysvětluje docentka Iva Holmerová, ředitelka Gerontologického centra v Praze. Jak to může vypadat?

1. Zapomínání 

Že občas něco zapomenete, je normální. Když si ale ostatní všimnou, že ve stejné konverzaci několikrát kladete tytéž otázky nebo si nedokážete vybavit podrobnosti televizního pořadu, který jste právě sledovali, je pro vás stále obtížnější naučit se něco nového, a pokud se to podaří, rychle to zapomenete, může za tím být právě rozvíjející se demence.

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Začali jste malovat, bavilo vás to, ale máte najednou potíže vzpomenout si, jak se to správně dělá? Zapomínání nových dovedností může značit přicházející demenciFoto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

2. Problémy s hospodařením

Lidé s demencí mívají problémy s abstraktním myšlením, jako je matematika, proto mohou špatně posuzovat hodnotu peněz. O počínajících problémech tak může vypovídat i ztráta schopnosti spravovat finance v domácnosti, platit včas účty a podobně.

3. Dezorientace i na známých místech

Vizuální a prostorové obtíže společně s ochabující pamětí mohou vést ke zmatenosti a bezradnosti, postižení lidé se snadno ztratí, a to i na místě, které znají jako své boty.

4. Problémy s orientací v čase

Když snídáte, ale najednou vám dojde, že je čas večeře, nebo si nedokážete vybavit, jaký je den v týdnu, a musíte se podívat do kalendáře, může to značit poškození kognitivních funkcí mozku související s rozvojem demence. Pacienti s pokročilejší demencí mohou vstát uprostřed noci a oblékat se v domnění, že musejí do práce, mívají potíže s určením ročního období, nebo dokonce roku.

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Kde to jsem? Je ráno, nebo večer? Občasná dezorientace v čase i prostoru patří mezi rané signály demenceFoto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

5. Vypadávání slov

Kromě zapomínání jmen a neschopnosti uchovávat nové informace se u lidí s demencí stává, že nedokážou najít vhodné slovo pro popsání předmětu, o kterém běžně hovoří, jako je lednička nebo hodinky. Zastaví se proto uprostřed věty a pak nejsou schopni navázat tam, kde skončili.

6. Ztrácení věcí

Když zdravý člověk ztratí klíče nebo dálkové ovládání, pokusí se myšlenkově vrátit v čase a rekonstruovat postup událostí, aby se dopátral místa, kde je zapomněl. Pro osobu s demencí je takový postup obtížný, dedukce a logické uvažování jsou pro ni mučivé, protože je nedokáže provést. Vede to k frustraci a domnění, že věci někdo ukradl.

7. Nezájem o čtení

Ti, kteří rádi četli knihy, s přicházející demencí zjišťují, že je pro ně těžké sledovat příběh nebo si pamatovat, co se psalo na předchozích stránkách. Vášniví čtenáři se tak náhle začínají zaměřovat na krátké články, jejichž obsah udrží v paměti.

8. Změny osobnosti

Pacienti s demencí mají nižší toleranci ke kritice, mohou být často podráždění, přecitlivělí a plačtiví, což se týká třeba i mužů, kteří nikdy v životě neplakali. Jindy jdou ale změny osobnosti směrem opačným – vzteklí a dominantní lidé se mohou stát laskavějšími, poslušnějšími.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Vášniví čtenáři ztrácejí vlivem demence schopnost pamatovat si souvislosti dlouhých příběhů, proto se orientují raději na krátké článkyFoto: goodluz, Shutterstock.com

Dá se demence léčit?

Demenci léčit nelze, ale je možné zmírnit a zpomalit její postup. Včasná léčba stojí jak na podávání léků, tak na co nejaktivnějším způsobu života: měl by zahrnovat fyzickou i duševní aktivitu. Skvěle pomáhá třeba on-line kognitivní trénink mozku nebo luštění křížovek a sudoku. To všechno zároveň funguje jako účinná prevence.

Reklama

Související témata:

Načítám