Hlavní obsah

Sarkoidóza: tajuplná nemoc, o které se toho moc neví

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Reklama

Sarkoidóza je vzácná nemoc, s jejímž názvem jste se možná setkali v seriálu Dr. House. Mluví se tam o ní ve chvílích, kdy pacient trpí záhadným onemocněním, jehož příčinu je těžké odhalit. Jedná se o mimořádnou reakci imunitního systému a není jasné, co ji způsobuje. Dá se léčit?

Článek

Choroba nejasného původu postihuje častěji ženy, nejrizikovější věk je mezi 30 a 50 lety. V Česku lékaři diagnostikují asi tři nové případy na 100 000 obyvatel ročně. Zásadní je, aby byla nemoc zjištěna včas, jinak může vážně poškodit zdraví, zejména zrak.

Co je to sarkoidóza: příznaky

Sarkoidóza, podobně jako mnohá jiná onemocnění, může vypadat jako běžná viróza, takže nikoho nenapadne, že se v těle děje něco vážnějšího. Probíhá tak asi u třetiny nemocných a nemusí organismus nijak poškodit. Někdy probíhá dokonce i bez příznaků.

Jedná se o nenormální reakci imunitního systému, která způsobí chronický zánět. Může se projevit na jakémkoli orgánu a od toho se odvíjejí konkrétní projevy. V postižených částech těla se tvoří zánětlivá ložiska ve formě droboučkých uzlíků (granulomy). Ve většině případů k tomu dochází na hrudních mízních uzlinách nebo v plicích, někdy však poškozují i oči, srdce, kosti, kůži nebo mozek a nervový systém.

Foto: file404, Shutterstock.com

Nejčastěji sarkoidóza napadá plíce a v takovém případě se nejlépe diagnostikujeFoto: file404, Shutterstock.com

Trpí plíce i ledviny

Nejčastěji se nemoc projevuje v plicích: dochází ke zvětšení mízních uzlin v hrudníku, a když se hodně zvětší, často se objeví dýchací potíže a příznaky podobné zápalu plic (kašel, horečka, velké potíže s dýcháním).

Nemoc také může vyvolávat problémy se vstřebáváním vápníku, což vede k poškození ledvin a tvorbě močových kamenů. Zásadní je pak vliv na srdce, jehož činnost vápník narušuje. V případě kožní formy se tvoří vyrážka v podobě rudých skvrn.

Vyšetření a léčba

Protože jsou příznaky často nespecifické, je někdy těžké sarkoidózu odhalit. Diagnostikuje se obvykle na základě rentgenu, CT vyšetření či magnetické rezonance a následné biopsie (odběru poškozené tkáně). Bez větších problémů může nemoc probíhat v těle několik týdnů a často odezní sama a bez následků. Týká se to až 60 procent postižených, a proto lékaři u lehčích forem volí hlídání stavu před razantní léčbou s vedlejšími účinky.

V těžších případech se používají imunosupresiva, nejčastěji kortikoidy, dále metotrexát či antimalarika. Většině nemocných pomohou. Při pozdní nebo nevyhovující léčbě však potíže mohou přejít do chronické formy.

Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Sarkoidózu je těžké odhalit, zvlášť když napadá jiné orgány než plíceFoto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Komplikace a prevence

Pokud má nemoc vážný průběh, může dojít k ukládání vaziva v plicích a následně k plicní fibróze (nevratné jizvení plicní tkáně). Nebezpečný je také zánět oka, který může poškodit zrak a vést až ke slepotě.

Sarkoidóze nelze předejít, protože se neví, co přesně ji vyvolává. Odborníci přemýšlejí o vlivu dědičnosti, škodlivin, infekcí či specificky poškozené imunity, ale všechno jsou zatím jen teorie.

Sarkoidóza

  • Popis - Chronický zánět způsobený vadnou reakcí imunitního systému, v různé míře může poškozovat celý organismus.
  • Příznaky - Projevy jsou různorodé (někdy žádné) podle toho, jaká část těla je postižena. Častá je dušnost, kašel, teploty, únava, bolesti, objevují se i skvrny na kůži, ledvinové kameny či závažný zánět oka.
  • Léčba - Potíže často zmizejí samy, v těžších případech se užívají imunosupresiva (omezují činnost imunitního systému) a další léky.
  • Smrtnost - Na nemoc umírá až 5 % nemocných.
  • Prevence - Není známa.

Reklama

Načítám