Hlavní obsah

Růže: Jak se o ně postarat na podzim, aby celý rok krásně kvetly?

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růže jsou jednou z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších zahradních a sadových rostlin. Pokud chcete, aby vám každý rok krásně kvetly a voněly, musíte jim věnovat čas i na podzim a zajistit, aby neomrzly.

Článek

Růže se mohou chubit velkou škálou velikostí, barev i vůní – jsou druhově velmi rozmanitou rostlinou. Jejich různé druhy však vyžadují před zimou rozdílnou ochranu před mrazy, a špatná podzimní péče je může i zničit. Pokud nevíte, jak se o jednotlivé růže postarat právě na podzim, poradíme vám!

Při řezu se řiďte druhem růže

Jako u spousty dalších rostlin na zahradě přichází na podzim i u růží nutnost řezu. Správný řez je u nich důležitý – nejen že je tvaruje a pomáhá jim v růstu, může také pomoci právě jejich ochraně před zimou.

Vždy dávejte pozor na kvalitu použitých nástrojů a používejte zásadně ostré, čisté nůžky. Odstraňte nemocné či suché výhony, přičemž vždy řežte hluboko, až do zdravého dřeva. Odkvetlé výhony řežte nad druhým či třetím očkem směrem od květu.

Plody, které se vytvoří po odkvětu, ubírají rostlinám živiny a zabraňují růstu dalších květů, proto je odstraňujte již v průběhu roku a samozřejmě také před zazimováním. Plané výhony, které někdy z podnože vyraší, vyřízněte či vytrhněte celé.

U keřových růží platí, že méně je někdy více. Tedy čím méně je na podzim ostříháte, tím odolnější budou v zimě. Stačí, když jim zkrátíte pouze vrcholky a staré dřevo. Hluboké ořezání keřových růží na podzim by mělo za následek, že keře nebudou mít dostatek živin při jarním rašení a brzy odumřou.

Velkokvěté druhy tedy zkraťte jen těsně nad nejvyšším vyvinutým očkem, mnohokvěté odrůdy pak těsně pod odkvetlým květenstvím. Vysoké odrůdy velkokvětých a mnohokvětých růží seřízněte asi na 60 centimetrů výšky. Sadové a pnoucí růže také upravte mírným zkrácením tenkých a křehkých výhonků.

Když odstřihnete konec s květy, můžete je usušit, posléze je lze použít buď jen tak do vázy, nebo třeba do krásných dekorací.

Foto: Sybiriakova; Shutterstock.com

Foto: Sybiriakova; Shutterstock.com

Kořeny ochraňte kompostem

Před mrazem ochráníte růže nejlépe tak, že je zakryjete asi 20centimetrovou vrstvou zeminy. Nejvhodnějším obdobím je pro to přibližně polovina listopadu, tedy těsně před trvalým zamrznutím půdy.

Růže zakrývejte navezeným kompostem, zvýšíte tím odolnost keřů vůči mrazu a zajistíte přísun živin do půdy. Jak správně založit kompost? Poradíme.  Rozhodně hlínu neodhrabávejte od bočních kořenů, neboť byste je tím mohli poškodit či obnažit.

Kompost můžete kombinovat i s listím stromů. Odrůdy růží, které jsou známé větší choulostivostí, můžete ještě přikrýt chvojím. Nikdy ale na ochranu proti mrazu nepoužívejte neprodyšné materiály jako například igelit.

Stejným způsobem můžete ošetřit i půdokryvné růže vysázené samostatně. Naopak půdokryvné růže ve skupinové výsadbě, stejně jako botanické a sadové růže, nepřihrnujte.

Nezapomeňte odstranit poškozené či uschlé listy, a to včetně těch, které odpadaly na zem. Často jsou totiž napadeny řadou chorob a škůdců, kteří pod hlínou přežívají.

Stromkové růže zabalte

Pro stromkové a roubované růže platí rovněž důkladné zazimování. Zakryjte především kmínek, a to pomocí slámy a jutoviny, které kolem něj omotejte. Mladé stromkové růže ohněte přes čípek, tedy zbytek dřívějšího výhonu, korunu očištěnou od listí přikloňte k zemi, přikolíkujte ji a přihrňte zeminu do výšky deseti centimetrů.

Starší stromkové růže, které se vám nepodaří lehce ohnout, omotejte pytlovinou či papírem, a to jak korunku, tak i kmínek. Použít můžete i dlouhou slámu či chvojí. Opět nepoužívejte fólii či jiný neprodyšný materiál.

Pnoucí růže můžete obalit přímo na opoře, nejlépe hrubou tkaninou, jutou, lnem, eventuálně chvojím. Do tkaniny můžete případně zabalit slámu, vyschlé seno nebo dřevitou vlnu. Máte-li sadové či pnoucí růže u pergoly či plotu, přivažte je pevným motouzem, budou pak lépe vzdorovat těžkému, případně zledovatělému sněhu.

Reklama

Načítám