Článek
Postup
Krok 1: Želatinu zalijte ¾ hrnku horké vody nebo libovolné ovocné šťávy a nechte rozpustit.
Krok 2: Cukr, kukuřičný sirup (koupíte na internetu a ve zdravých výživách), ½ hrnku vody a sůl deset minut povařte. K želatině přidejte vanilku a kapičku barviva (lze vynechat) a elektrickým šlehačem začněte šlehat.
Krok 3: Za stálého šlehání pomalu přilévejte téměř vroucí sirup a směs vyšlehejte do husté pěny. Trvá to asi 15 minut.
Krok 4: Do máslem vymazaného pekáčku (asi 20 × 30 cm) vlijte polovinu pěny, podle chuti posypejte nahrubo nasekanými pistáciemi, mandlemi nebo lyofilizovaným ovocem, překryjte zbytkem krému a nechte několik hodin nebo do druhého dne zatuhnout.
Krok 5: Hmotu nakrájejte na kostičky. Můžete je ještě obalit v kokosu, drcených oříšcích nebo dalším ovoci.
Tip: Tekutinu, jíž zaléváte želatinu, můžete ochutit i jednou dvěma lžícemi růžové vody nebo v ní vyvařit lžíci sušené levandule. Stejně tak lze vyrobit žužú kávové nebo ovocné při použití ovocné šťávy.
Žužú vás neoslovilo? Mrkněte na naše další recepty na jedlé dárky
Máte ve svém okolí někoho, kdo je vysloveně závislý na cukru?